01.03.2018 Barselona

Upozorenje stručnjaka: Sprečiti da veštačka inteligencija preuzme seksističke predrasude

Upozorenje stručnjaka: Sprečiti da veštačka inteligencija preuzme seksističke predrasude Foto: Beta / AP
Veštačka inteligencija bi mogla da potpomogne opstanak predrasuda, uključujući i segregaciju ljudi po polu, ako se ne bude oprezno postupalo s podacima koji se koriste za nju, upozorili su danas stručnjaci na Svetskom kongresu o mobilnoj tehnologiji (MWC) u Barseloni.

"Svi smo veoma svesni da će mašine preuzeti predrasude onih koji sastavljaju programe za njih", upozorila je Ema MekGigan, direktorka tehnologije u konsultantskoj firmi "Aksenčer" (Ačenture), tokom konferencije o promovisanju uloge žena u novim tehnologijama.

"Za veštačku inteligenciju (AI), potrebna je ogromna količinu podataka što zahteva veliko ljudsko učešće, te se i predrasude unose u AI", objasnila je Džuli Vuds-Mos, predsednica mobilnog operatera Indije, "Tata komunikejšns" (Tata Communications).

"Moramo biti veoma pažljivi da ne doprinosimo da i AI postane žrtva predrasuda", dodala je ona, pozivajući stručnjake da nađu način da predrasude identifikuju kao "svesne".

Džuli Vuds-Mos je kao primer navela šemu programiranja koje profesiju lekara povezuju s muškarcima, a profesiju medicinskog tehničara sa ženama.

Ona je kritikovala i to što većina kompjuterskih "ličnih asistenata" ima ženski glas. Ti programi već koriste elemente veštačke inteligencije, analizirajući razgovore svog korisnika, kako bi mogli da odgovore na pitanja ili izvrše naloge.

Jedan od programa za kompjutere i mobilne telefone, koji je razvio trgovinski gigant "Amazon", pod nazivom "Aleksa" (Alexa) nedavno se povinovao pritisku pokreta "Mi tu" (MeToo) koji na društvenim mrežama podstiče žene da prijave ako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

"Pre, ako joj je neko govorio užasne seksualne uvrede, 'Aleksa' je odgovarala: 'Hvala za vaš komentar', a sada na to kaže: 'Ne odgovoram na to' ", rekla je ona.

Ipak, postoji "značajan broj inovacija" za tehničko rešenje tih problema, rekla je Vuds-Mos.

"Nažalost, više od 90 odsto stručnjaka za IT koji razvijaju tehnologiju veštačku inteligenciju su muškarci", rekla je Liza Vang, osnivačica platforme "Šivorks" (SheWorx) za finansiranje preduzetnica.

Debata u Barseloni dolazi posle niza sličnih o seksističkim ili rasnim "predrasudama" u algoritmima koji pokreću mnoge aplikacije.

Američki Savez za građanske slobode je 2017. pokrenuo inicijativu za borbu protiv predrasuda skrivenih u algoritmima i drugde u okvirima AI, pošto je otkriven kompjuterski program korišćen pri zapošljavanju koji je sistematski diskriminisao neke profile ljudi.

Po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma iz 2016. o zapošljavanju, samo 19 odsto zaposlenih u industriji mobilne tehnologije su žene.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument Intervju Ivan Brkljačić: Saksofon je definitivno najmoćniji instrument

  Beogradska filharmonijauvek s velikom pažnjom bira domaće autorske muzičke snage da budu deo koncertnog menija u okviru njenih zvaničnih sezona. Tako će to, na samom početku ove, biti novo delo kompozitora Ivana Brkljačića, eksplozivnog naziva Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar

 • Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje Pikasova slika pronađena pod drvetom podvala za privlačenje pažnje

  Rumunska književnica Mira Feticu koja je verovala da je našla sliku Pabla Pikasa, ukradenu iz muzeja u Holandiji pre šest godina, izgleda da je žrtva prevare.

 • Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja Srcu treba 15 godina da se oporavi nakon prestanka pušenja

  Pušači će morati da pričekaju 15 godina nakon što se reše te navike da im se smanji rizik od bolesti srca i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

 • Domaći preparat koji leči upaljeno grlo Domaći preparat koji leči upaljeno grlo

  Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti za samo četiri sata.

 • Masaža za ispucale usne Masaža za ispucale usne

  Boravak na hladnom i vetrovitom vremenu često dovodi do pojave ispucalih usana.

 • Masažom stopala do manje bolnih ramena Masažom stopala do manje bolnih ramena

  Kada nas zaboli kičma, obično spas tražimo u masaži leđa, ali stručnjaci podsećaju da se na stopalima nalazi više od 70.000 nervnih završetaka. A, pritiskom na tačno određene tačke možemo da ublažimo bol na drugim mestima.

 • Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda Ledomati: Bakterije i plesan na kockicama leda

  Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

 • Kvalitetna "dokolica" ulepšava život Kvalitetna "dokolica" ulepšava život

  Kvalitetno provedeno slobodno vreme utiče na celokupni kvalitet života - pokazala je studija iz Velike Britanije. Naučnici su sproveli istraživanje na 2.000 ispitanika.

 • Žene ne uče na greškama Žene ne uče na greškama

  Kada je ljubav u pitanju, izgleda da pripadnice lepšeg pola prečesto ponavljaju iste greške, jer istraživanja pokazuju da samo mali procenat žena na njima uči.

 • Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože Ovi vitamini neophodni su za zdravlje vaše kože

  Kada je u pitanju zdrava i negovana koža, većina nas se fokusira na hidrataciju njenog površinskog sloja, međutim, tajna zdrave kože krije se duboko ispod njene površine. Kozmetika kojom negujemo kožu, veoma je važna, ali su vitamini kojima je hranimo, putem ishrane ili suplemenata, daleko važniji.

 • Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije Arheolozi: Izuzetna otkrića drevnih starina na području Kuršumlije

  Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je značajne arheološke lokalitete na teritoriji opštine Kuršumlija - 11 izgubljenih gradova, jednu antičku palatu, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge materijalne dokaze o prošlosti tog kraja.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side