20.02.2018 Beograd

Uskoro ćemo sami proveravati ima li bakterija u hrani / VIDEO

Uskoro ćemo sami proveravati ima li bakterija u hrani / VIDEO Foto: Pixabay
Malo je metoda kojima može da se spreči trovanje hranom, pošto testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihiju koli i salmonela, zahteva specijalnu opremu, nakon čega je potrebno i do dva dana da se dobiju rezultati.

Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike ukoliko u hrani ima bakterija. 

Uz pomoć aplikacije, rezultati o prisustvu patogenih bakterija stižu za samo nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama, koje mogu da se vežu i za najmanju prisutnu količinu bakterija. 

Aplikacije podrazumeva i upoterebu dodatka - mikroskopa, čije cena iznosi 30 dolara. 

U videu koji pokazuje demonstraciju rada aplikacije, naučnici su vodom oprali potencijalno kontaminirani proizvod i zatim stavili čip u vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo na bilo koju kameru pametnog telefona, na ekranu pokazuje ima li bakterija. 

Naučnici dodaju da je ova tehnologija još uvek u fazi razvoja, pošto nije u stanju da razlikuje štetne od dobrih bakterija. Oni nastavljaju dalji rad na svom izumu, kako bi pronašli tehniku koja če moći da otkrije specifične vrste bakterija. 

I pored toga što je njihov uređaj nekoliko godina daleko od izlaska na tržište, na Univerzitetu Masačusets Amherst ističu da nekoliko kompanija, koje se bave proizvodnjim hrane, pokazalo veliko interesovanje za njihov pronalazak, prenosi Telegram.hr. 

Naučnici se nadaju da će njihov uređaj naći primenu u brojnim domaćinstvima, kao prevencija konzumiranja kontaminirane hrane. Aplikacija će potencijalno naći veliku primenu i u slučajevima prirodnih katastrofa, gde će moći da se koristi za proveru kvaliteta vode za piće.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side