02.11.2018 Beograd

Uspešni su dominantni

Uspešni su dominantni Foto: Pixabay
Dominantni tipovi brže donose odluke i brže reaguju u situacijama kad je neophodno napraviti izbor. Ovo omogućuje tim pojedincima da prvi reaguju u različitim društvenim situacijama

Ima neka tajna veza između dominacije i uspeha. Ako ste se pitali zašto svaki političar mora da bude mačo, odgovor daje nauka.

Naučnici su sproveli istraživanje u kom je učestvovalo 240 studenata koji su podeljeni u visoko i nisko dominantnu grupu prema prethodno urađenim testovima ličnosti. Zatim je sproveden niz eksperimenata koji su od učesnika zahtevali odlučivanje dok je skener beležio signale u njihovom mozgu.

Ispostavilo se da dominantni tipovi brže donose odluke i brže reaguju u situacijama kad je neophodno napraviti izbor. Ovo omogućuje tim pojedincima da prvi reaguju u različitim društvenim situacijama, što predstavlja evolutivnu prednost. Takođe, imaju više aktivnosti u delu mozga povezanom sa emocijama i ponašanjem.

 

Ovo objašnjava zašto političari i direktori često imaju dominantne crte ličnosti. Naučnici tek treba da otkriju da li se iste razlike dešavaju u mozgu žena i dece.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side