19.10.2017 Zagreb

Većina država sveta dobila je imena po ove četiri stvari

Većina država sveta dobila je imena po ove četiri stvari Foto: pixabay
Jeste li se ikada zapitali kako je neka država dobila ime? Engleska, na primer? Baš kao i mnoge druge države i ona je svoje ime dobila po plemenu koje je područje današnje Engleske naselilo još u 5. veku a zvalo se Angles.

Zapravo, gotovo svaka država na svetu dobila je svoje ime po jednoj od četiri stvari: po plemenu, po karakteristikama krajolika, po opisu ili po nekoj poznatoj osobi, piše Telegraph.

Imena plemena

Gotovo trećina država nosi ime prema nekom plemenu koje je davno nastanjivalo neno područje. Francuska je tako nazvana prema plemenu Franci koje je osvojilo zemlju u Srednjem veku, Vijetnam je dobio ime po Vietsima s juga, Avganistan po narodu Avghan, Tajland se odnosi na etničku grupu Tai, dok je Rusija svoje ime dobila po srednjevekovnoj reči Ruši što u prevodu znači ljudi zemlje.

Istaknute istorijske ličnosti

Od svih država koje su nazvane po poznatim istorijskim osobama samo jedna nosi žensko ime, a to je karipsko ostrvo Sveta Lucia koje je ime dobilo 1625. godine po katoličkoj svetici Luciji poštovanoj u Srednjem veku. Kolumbija je pak svoje ime dobila po poznatom istraživaču Kristoferu Kolumbu, Filipini su nazvani po španskom kralju Filipu II., Saudijska Arabija po ratniku i aristokratu Emiru Muhamadu bin Saudu, dok su Sejšeli svoje ime dobili po francuskom ministru finansija Žan Moro Sešelu tokom 1700-ih godina prošlog veka.

Karakteristike predela

Četvrtina država sveta dobila je ime prema specifičnostima koje ih razlikuju od drugih. Island je tako dobio ime po ledu, a veruje se da mu ga nadenuo norveški Viking 856. godine pre nove ere. Ostrvska država Haiti dobila je ime iz jezika Taino a označava brdovitu zemlju, dok ime ostrva Barbados u prevodu s portugalskog jezika znači bradati, a opisuje dugačko korenje tamošnjih stabala.

Lokacija

Procenjuje se da je ukupno 25 država sveta nazvano prema specifičnoj lokaciji na kojoj se nalaze. Australija označava "nepoznatu južnu zemlju" koju su tako nazivali antički Grci, a samo ime Australija dao joj je engleski kartograf Metju Flinders. Norveška označava "severni način" a prvi put to ime su koristili anglosaksonci 880. godine. Država Japan je, pak, dobila ime po reči Nippon koja označava "zemlju izlazećeg sunca".

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side