Vukovi na Beljanici ove zime "eskiviraju" lovce
20.02.2016 Despotovac

Vukovi na Beljanici ove zime "eskiviraju" lovce

Vukovi na Beljanici ove zime "eskiviraju" lovce Foto: Freeimages
Vukovi na Beljanici i Južnom kučaju, jednom od najvećih lovišta u Srbiji, ove zime uspešno "eskiviraju" lovce, i ove zime još nije ostreljen ni jedan, rečeno je Tanjugu u Šumskom gazdinstvu "Južni kučaj" iz Despotovca koje upravlja lovištem.

Lovište "Južni kučaj 4" je površine 26.360 hektara, prostire se na nadmorskoj visini od 317 do 1.339 metara, a od 55 vukova koliko ih registrovano u ovom lovištu, za ostrel je ovegodine određeno sedam. 

Cena za ostreljenog vuka je 43.750 dinara.

U ovom lovištu vukovi se love isključivo na mrcilištu, sa čeka.

"Ove godine nije bilo jake zime, vukovi su imali dosta hrane u lovištu i nisu gotovo ni silazili na mrcilišta. Inače su u dobroj kondiciji, kao i ostala divljač, hranjeni su dobro i redovno", rekao je danas Tanjugu šef lovišta Nebojša Lukić.

Lov na vuka je veoma atraktivan, posebno za lovce iz inostranstva i zemalja gde je lov na vuka zabranjen, ističu u Šumskom gazdinstvu.

Lukić kaže da je i kod nas, u Vojvodini, vuk zaštićen, "ali ovde na Beljanici nije, ovde je štetočina i može se loviti cele godine".

"Najbolje je zimi kada im je krzno kvalitetno i kada je dobar torfej", rekao je Lukić.

Ljudi koji se brinu o lovištu, ističu da je vuk veoma oprezna životinja, ima veliki radijus kretanja, i teško ga je uloviti.

Donedavni direktor Šumskog gazdinstva "Južni kučaj" Ranko Šikanja, kaže da "doživotni predsednik SFRJ Jospi Broz Tito, jedan od najvećih lovaca Evrope, nije imao trofej vuka, a imao je trofeje životinja Afrike, Azije..., što govori koliko je vuk oprezna životinja".

Ima dosta vukova na terenu, razmnožili su se, nekada je bilo trovanja, sada je to zakonom zabranjeno jer se trovanjem ugrožavaju i druge životinje, pre svega divlje svinje, jastrebovi i gavranovi...

Njihova brojnost ugrožava divljač u lovištu a ne retko, pa i leti i u jesen, spuštaju se na niže terene i prave probleme i štetu u okolnim lovištima lovačkih udruženja, ali i stanovništvu.

Lovci su ih sretali iznad manastira "Manasije", pa čak i na obali Velike Morave i u blizini autoputa Beograd - Niš, na Koridoru 10.

Najviše problema imaju rudarska sela pod Blejanicom, Strmosten, Jelovac, gde im kolju lovačke kerove, kućne pse čuvare i ovce.

"Na našim mrcilištima, ima ih pet, vukovi se hrane i prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima", napominju u Šumskom gazdinstvu.

U Lovištu "Južni kučaj 4" se nalaze visoke čeke za smeštaj šest do 10 lovaca, od kojih neke imaju i krevete i prozore za lov u zimskim uslovima. Od inostarnih lovaca na vukove, najviše ih je iz Austrije, Mađarske, ali i Francuske i zemalja Skandinavije - Norveške i Finske.

Za smeštaj stranih i domaćih lovaca, na ovom trenu, postoje četiri lovačke kuće: "Resava", "Valkaluci", "Pešterac" i "Javorak".

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side