06.12.2018 Niš

Za obnovu Hilandara potrebne još tri godine i oko tri i po miliona evra

Za obnovu Hilandara potrebne još tri godine i oko tri i po miliona evra Foto: prtscr ytb
Direktor Zadužbine Hilandara Milivoje Ranđić izjavio je danas u Nišu da će obnova tog kompleksa biti završena u naredne tri godine, a za to će biti potrebno oko 3,5 miliona evra.


Ranđić je rekao da je do sada obnovljeno više od polovine kompleksa koji je bio zahvaćen velikim požarom 2004. godine.

"Obnova teče nekim prirodnim tokom za tako veliku svetinju staru preko 800 godina. Radovi se odvijaju na najkonzervativniji mogući način da bi se sačuvalo sve ono što je preostalo i da bi se lepota Hilandara ponovao vazdigla", rekao je Ranđić novinarima u Nišu.

On nije kazao koliko je do sada koštala obnova Hilandara ali je naveo da su dosadašnji radovi na hilandarskom elektroenergestkom sistem, odnosno postavljanju nove elektro i vodovodne mreže i savremene telekomunikacione opreme koštali 200.000 evra.

Prema njegovim rečima, za završetak tih radova biće potrebno još 100.000 do 150.000 evra, a još više za prelazak na solarni sistem.

"Srbija, srpski narod i crkva učinili su sve što su mogli da bi Hilandar bio obnovljen nakon požara kojim je bio zahvaćen. Niš i Beograd prednjačili su u motivisanju preduzeća da pomognu obnovi svetinje", istakao je Ranđić.

On je kazao da će dalja obnova Hilandara zavisiti i od para ali i od toga da li će biti građevinskih radnika, jer ih je sve manje i taj problem izražen je poslednjih godinu dana.

Prema njegovim rečima uporedo na obnovi kompleksa radi se i na duhovnoj obnovi Hilandara.

"Hilandar nastoji da se podigne kao bratstvo i sada je tamo preko 50 monaha", kazao je Ranđić.

Kako je dodao Ranđić, jedan od poduhvata u Hilandaru je i unapređenje manastirske ekonomije i sa tim ciljem je posađen vinograd od 15 hektara, koji za svetogorske prilike spada u veće.

Ranđić je deo delegacije manastira Hilandar koja je ovih dana u poseti Nišu.

Delegaciju čini i tim kuvara koji su u znak zahvalnosti za pomoć koju su niška preduzeća i ustanove uputili svetinji za donatore spremili večeru sa specijalitetima koji se pripremaju na Hilandaru.

Dolazak delegacije Hilandara u Niš organizovao je Centar za istraživanje medijskog prostora uz podršku Nišavskog upravnog odbora.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side