06.01.2018 Zagreb

Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine

Zagreb prvi u Evropi po proslavi Božića i dočeku Nove godine Foto: Beta, HINA / Tomislav Pavlek
Zagreb je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Evropi, te je "još jednom iza sebe ostavio više od 20 gradova, među kojima su Beč, Budimpešta i Strazbur", piše danas agencija HINA o "evropskih prvih pet", pozivajući se na "jedan dnevnik".

Procenjuje se da su turisti za Božić i doček Nove godine u Zagrebu potrošili i više od 400 miliona kuna (53,8 miliona evra), koliko je inkasirano 2016. godine.

Hoteli su i dalje puni, privatni smeštaj takođe, a pre svega zagrebački stanovi koji se iznajmljuju.

"Reke ljudi svakodnevno dolaze u grad, koristeći i poklon gradonačelnika Milana Bandića da je javni prevoz vikendima besplatan", prenosi HINA.

Foto: Beta, HINA / Tomislav Pavlek

Međutim piše HINA, teolozi ukazuju da "sve glasniji vašarski" Božić i doček Nove godine "ometa put do verskog", ali za to ne krive trgovce i druge privrednike, nego upućuju na odgovornost svakog vernika, kao i crkve.

Teolog Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj i rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku Peter Kuzmič upozorava da su "sile kapitalizma prevladale i u velikoj mjeri prikrile duhovnu poruku Božića".

"Izuzetno kreativno-produktivna 'božićna industrija' i propaganda, uz pratnju trgovačke revnosti i potrošačke naivnosti su božićni praznik pretvorile u poseban festival na kalendaru potrošačkih ludosti.., bez asocijacije i nasuprot duhovnom značenju Božića", rekao je Kuzmič.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side