25.06.2013 Beograd

Zašto jesti lubenicu?

Zašto jesti lubenicu?
Osim što je ukusna i osvežavajuća, lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod paradajza) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca i raka grlića materice i jajnika, a smatra se kako poboljšava plodnost.

Lubenica sadrži velike količine vitamina A, B i C, bogata je vodom (oko 92%) i pomaže u regulaciji telesne težine jer ne sadrži mnogo kalorija. Tačnije, sto grama lubenice sadrži 10% šećera, 90% vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 miligrama gvožđa, 7 miligrama kalcijuma, 10 miligrama fosfora i oko 20 kalorija.

Ako želite da iz lubenice izvući najviše zdravstvenih dobrobiti, nemojte da je čuvate u frižideru. Istina da je hladna privlačnija i da više osvežava, ali na taj način gubi i do 40% likopena nakon dve nedelje skladištenja. Najbolje bi bilo čuvati ju na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ste je presekli i načeli, tada je držite u frižideru.

Recepti za letnji užitak

Kako vi jedete lubenicu? Sirovu i sveže isečenu na kriške? Imamo za vas tri predloga. Recepti su jednostavni i brzo se pripremaju, a rezultatom ćete biti oduševljeni.

1. Ledena lubenica s nanom

Nema ništa bolje nego kad nakon vrućeg i sparnog dana ugasite žeđ nekim voćnim napitkom s puno leda i začina. Probajte ovaj put sočnu lubenicu s dozom limete i ukusom nane. Obilje boja i ukusa može se katkad sakriti i u sasvim običnoj čaši.

2. Salata od lubenice, dinje i borovnice

Pravo letnje osveženje nakon napornog dana gotovo je za dvadesetak minuta. Dinja - kraljica letnjih poslastica, lubenica bez koje se na +35 ne može i bobice borovnica ... Sve preliveno slatkim sirupom. Za serviranje iskoristite dinju i salatu poslužite u malim “dinja čamcima”.

3. Salata od lubenica i svežih krastavaca i peciva sa sirom

Želite da pripremite lagan letnji obrok, a nemate ideju šta da skuvate? Isprobajte ovu osvežavajuću sočnu salatu u kombinaciji sa aromatičnim pecivima. 

autor: VPS izvor: Ordinacija.hr
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Temperaturni udar na srce Temperaturni udar na srce

    Naglo otopljenje, pa naglo zahlađenje, pri čemu dnevna temperatura oscilira i za više od 10 stepeni, svakako utiču na zdravlje. Od meteoropatskih reakcija najčešće su vrtoglavice, glavobolje, bolovi u kostima i zglobovima, a stručnjaci upozoravaju da bi na oprezu trebalo da budu oni sa bolestima srca, krvnih sudova i pluća.

  • Kako se zaštititi od Zike? Kako se zaštititi od Zike?

    Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila uzbunu zbog virusa Zika, eksperti iz Bostona u Masačusetsu objavili su i savete za odbranu.

  • Počinje prodaja karata za 44. Fest Počinje prodaja karata za 44. Fest

    Karte za ovogodišnji 44. Fest, koji se održava od 26. februara do 6. marta, od danas su u prodaji po cenama od 200 do 500 dinara.

  • Džoel Sartore: Zanimljiv trik za fotografisanje tigrova (VIDEO) Džoel Sartore: Zanimljiv trik za fotografisanje tigrova (VIDEO)

    Fotograf National Geographic-a snimio je simpatičan jednominutni film koji otkriva kroz kakve muke on i njegove kolege prolaze dok beleže fotografije životinja.

  • Dugo sedenje je opasno po život Dugo sedenje je opasno po život

    Najveći rizik po zdravlje ima predugo gledanje televizije u sedećem položaju. Kako ljudi uglavnom moraju dugo da sede na poslu, trebalo bi da posle posla što više stoje, da se šetaju ili kreću na drugi način

  • Krasuljica čuva oči, kožu, jetru Krasuljica čuva oči, kožu, jetru

    Mirisno lišće krasuljice je važan začin u francuskoj kuhinji. Čaj od ove biljke jača želudac, sveže isceđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, ekcema, apscesa...

  • Johanesburg: Igranke pre odlaska na posao Johanesburg: Igranke pre odlaska na posao

    Dok zora sviće iznad Johanesburga u Južnoj Africi, u jednom od gradskih parkova igranka je u punom zamahu.

  • Intervju Džonatan Barnbruk: Nema dizajna bez morala Intervju Džonatan Barnbruk: Nema dizajna bez morala

    Dizajner ovogodišnjeg Oktobarskog salona Džonatan Barnbruk, u ekskluzivnom intervjuu sa Ivanom Jovanovićem, otkriva kako je postao jedan od najvećih vizuelnih umetnika današnjice, kako su dizajn i politika komplementarni u vreme kapitalizma i kako je bilo raditi sa nedavno preminulim Dejvidom Bouvijem

  • Da li znate zašto zebre imaju pruge? Da li znate zašto zebre imaju pruge?

    Evolucija je „prošarala“ tela mnogih životinja interesantnim prugama, ali one nigde nisu tako jasno izražene kao kada je reč o zebrama.

  • Izum koji bi mogao da promeni svet... (VIDEO) Izum koji bi mogao da promeni svet... (VIDEO)

    Bečlija Kristof Retezar napravio je uređaj koji „proizvodi“ vodu koristeći vlažnost vazduha.

  • Mozaici i podno grejanje iz IV veka uskoro posetiocima Medijane (FOTO) Mozaici i podno grejanje iz IV veka uskoro posetiocima Medijane (FOTO)

    Jedan od najlepših mozaika iz ovog perioda nalazi se u letnjoj rezidenciji cara Konstantina, a Nišlije i njihovi gosti uskoro će imati priliku da ga vide.

  • Osam bolesti koje prenose komarci Osam bolesti koje prenose komarci

    Zika virus, najnovija globalna pretnja, i malarija nisu jedina oboljenja koja se mogu dobiti nakon ujeda zaraženog komarca.

Preporuke prijatelja
vlajic astro
Nedeljni horoskop
Beogradski festival igre
Fonet web tv Tanjug
Android NM