14.03.2019 Beograd

Životne lekcije Fride Kalo koje će vam olakšati život

Životne lekcije Fride Kalo koje će vam olakšati život Foto: pixabay
Frida Kalo, meksička umetnica rođena 1907. pod imenom Magdalena Carmen Frida Kahlo Y Calderónu u mestu Kojoakan ostala je upamćena kao jedna od žena čijim delima i ličnošču se divimo.

Bez straha da iskaže svoje političke i seksualne stavove, bez dileme kako će živeti svoj život ostala je večna inspiracija i ostavila nam je životne lekcije koje što pre treba da usvojimo.

 

Istakni ono što te čini posebnom i drugačijom

Frida, sa svojim čuvenim obrvama, ružom za usne, koloritnom odećom i neobičnim nakitom, bila je netipično atraktivna, posebna, drugačija i upamćena.

Iako je bila kritikovana zbog svog ekcentričnog izgleda, ni u jednom trenutku nije pomisila da posluša većinu i prilagodi im se. Ova umetnica je na svojim autopotretima naglašavala svoje obrve i na taj način poručila svetu “Nemojte pokušavati da me menjate, to je deo mene”!

 

Koliko god da je težak, život je vredan življenja

Fridin život nije bio nimalo lak, imajući u vidu da je umetnica bolovala od dečije paralize i da je čak devet meseci morala da provede u krevetu i trpi nesnosne bolove.

Da bi ih izdržala, često je maštala o boljem i lepšem životu. Nakon oporavka, kao posledica bolesti, jednа nogа ostala joj je tаnjа i kraća od druge, zbog čega je neretko bila predmet podsmeha svojih vršnjaka. U mladosti je doživela strašnu saobraćnu nesreću zbog koje je ostala invalid, ali upravo je to snažno uticalo ne njenu umetnot i život.

Nije se stidela svojih nedostataka i gorke sudbine, bila je ponosna, prkosna i sopstveni nedostatak pretvorila je u prednost. Prezirаlа je pokаzivаnje bilo kаkve slаbosti i nikаd nije plаkаlа.

“Nisam bolesna, samo sam slomljena”, napisala je u svom dnevniku i dodala “Hvala životu i što mogu da ga živim sve dok je u meni snage da slikam”.

 

Volite svoje rodno mesto

Fridin otac bio je Nemac, dok je majka bila Meksikanka pa otuda i njena ljubav prema različitim kulturama. Od umetničkih dela, do uređenja doma u svemu se mogla pročitati i pronaći ljubav prema njenom mešovitom poreklu. Frida je ponosno nosila tradicionalnu meksičku narodnu nošnju i svoj dom ispunila narodnim motivima koji najbolje odražavaju kulturu zemlje iz koje potiče njena majka.

 

Život je lepši uz boje

Frida je obožavala boje. Crvena, narandžasta, žuta i zelena su bile glavne boje na njenim umetničkim delima. Takođe se trudila da i njena garderoba bude što raznovrsnija i koloritnija, a sveže cveće iz bašte je krasilo njenu kosu. Koliko god da je njen život bio bolan i tužan, bojama je pokušavala da izmami i pozitivnu stranu.

 

Nikad se ne izvinjavajte zbog ono što jeste

Frida nije bila ni tiha, ni povučena…nije ni brinula da li će svojom snagom, stavom ili ličnošču nekog zaplašiti. Nikada se nije izvinjavala zbog svoje umetnosti, političkih uverenja, seksualnosti… Jednostavno je bila ono što jeste.

autor: JU izvor: Lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vežbama izdržaja ojačajte celo telo Vežbama izdržaja ojačajte celo telo

  Da biste ojačali mišiće stomaka, zadnjice, kukova, ali i leđa i ramenog pojasa, radite vežbe izdržaja. One su vrlo jednostavne, ali to ne znači da su lake. Potrebno je da za njih odvojite po 10 minuta svakog dana i rezultat će vrlo brzo postati vidljiv.

 • Par dinja u Japanu prodat za 40.000 evra Par dinja u Japanu prodat za 40.000 evra

  U rekordnoj prodaji par japanskih dinja doneo je vlasniku gotovo neverovatnih pet miliona jena (oko 40.000 evra). Na prvoj aukciji sezone dinje uzgojene u Jubariju, gradu u prefekturi Hokaido, dostigle su astronomsku cenu.

 • Marina Abramovič posle 44 godine ponovo u Beogradu Marina Abramovič posle 44 godine ponovo u Beogradu

  Dugoočekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine.

 • Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba Kolumbijac se bori protiv krijumčara uzgajanjem žaba

  Kolumbijac Ivan Lozano se godinama bori protiv ilegalne trgovine retkim tropskim žabama, koje sam legalno uzgaja i kolekcionarima prodaje po nižim cenama.

 • Fejsbuk uklonio tri milijarde lažnih naloga za šest meseci Fejsbuk uklonio tri milijarde lažnih naloga za šest meseci

  Kompanija Fejsbuk saopštila je danas da je uklonila više od tri milijarde lažnih naloga od okotobra do marta, što je dva puta više nego prethodnih šest meseci.

 • Šimpanze jedu i kornjače Šimpanze jedu i kornjače

  Divlje šimpanze su primećene kako uživaju u neobičnoj poslastici - kornjačama čije oklope razbijaju o debla drveća, rekli su danas naučnici.

 • Kobno buđenje u mraku i manjak vode Kobno buđenje u mraku i manjak vode

  Ustajete mrzovoljni i ostajete takvi čitav dan, a ne znate pravi razlog takvog stanja. Uzrok za mrzovolju najverovatnije postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svesni, poručuju stručnjaci.

 • Nerviranje zbog šefova i kolega Nerviranje zbog šefova i kolega

  Rezultati jedne internet ankete pokazali su da je čak 65 odsto zaposlenih pod stresom na radnom mestu, a kod 10 procenata radnika to značajno utiče na produktivnost.

 • Džefri Raš dobio dva miliona dolara odštete zbog klevete Džefri Raš dobio dva miliona dolara odštete zbog klevete

  Australijski glumac Džefri Raš dobio je ukupno 2,9 miliona australijskih dolara (dva miliona američkih dolara) odštete u slučaju klevete protiv novinskog izdavača i novinara zbog izveštaja u kom su naveli da je optužen za neprikladno ponašanje prema jednoj glumici, saopšteno je danas.

 • Severna Makedonija ipak prva po glasovima žirija na Evrosongu Severna Makedonija ipak prva po glasovima žirija na Evrosongu

  Evropska radiodifuzna unija (EBU) obelodanila je da je koristila netačne rezultate u nadmetanju za pesmu Evrovizije ove godine.

 • Izraelski naučnici napravili pivo s kvascem iz biblijskih vremena Izraelski naučnici napravili pivo s kvascem iz biblijskih vremena

  Grupa izraelskih naučnika upotrebila je kvasac iz drevnih glinenih posuda, od kojih su neke stare 5.000 godina, korišćen za pravljenje piva u biblijska vremena i iskoristila ga da napravi moderno piće.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side