23.10.2014 Beograd

VideoZoran Predin: Opet rokamo!

Zoran Predin: Opet rokamo! Foto: Z. Raš
Zoran Predin, jedna od muzičkih zvezda bivše Jugoslavije, opet je u Srbiji. Sa novom postavkom kultnog novotalasnog benda “Lačni franc” nalazi se na srpskoj turneji na kojoj će 24. oktobra nastupiti u beogradskom Mikser Hausu.

Bend Lačni Franc je obeležio “novi talas” i pokrenuo veličanstvenu karijeru Zorana Predina još 1981. nastupom na omladinskom festivalu u Subotici i izdavanjem prvog albuma “Ikebana”. Srpska turneja obnovljenog Lačnog Franca počinje u Novom Sadu 23. oktobra, nastavlja se nastupom u beogradskom Mikser Hausu 24. a potom će bend nastupiti u Nišu i Užicu 25. i 26. Beogradski koncert je bio i povod za ovaj razgovor…

Lačni Francse okuplja ponovo nakon 30 godina i drži koncert u malom Mikser hausu. Otkud to?

To je namerno (smeh). Išao sam onom starom izrekom da se bend „rađa na točkovima“, a ova 4 momka koja sam uzeo da budu u novoj postavci Lačnog Franca da bih postigao mladalačku energiju koju smo imali, moraju da skupe tu kilometražu da bi ne samo funkcionisali sa mnom koji konstantno sviram, već i da bi otkrili vlastiti identitet i tačno znali čija je koja pozicija u bendu, odnosno ko kada iskače u prvi plan. Lačni Franc ima plan da polovinom januara snimi novi materijal, 10 novih pesama od kojih smo jednu, „Jebivetar junior“, već snimili, i 4 stare, novotalasne pesme koje će dobiti novu svežinu i život

Zašto se Lačni Franc posle 30 godina okupio?

Ovo nije nikakvo suzno, nostalgično okupljanje koje će kratko trajati. Pesme Lačnog Franca su sada aktuelne kao i osamdesetih. Bend je nastao u vreme kada se menjao svet, a svet se i sada menja. Sa druge strane, prevelika je odgovornost prema brendu Lačni Franc da bi se on oblatio. Ovo će biti nadogradnja koja će stvoriti novo lice benda za novi vek, na novi način, ali stil, oštrina jezika i muzika ostaju isti. Meni lično, kao autoru, znači novu slobodu jer sam se u solo karijeri bavio pop muzikom, etnom, gipsy swingom, jazzom, šansonom..., a svi ti žanrovi traže kompromise da bi se bavio njima. Lačni Franc je muzički projekat u kojem sam potpuno slobodan i ne moram da pravim nikakve kompromise jer je to moje autorsko dete.

Kako mislite da će reagovati obožavaoci na ovo oživljavanje?

Stari obožavaoci su skeptični, verovatno bih se i ja tako ponašao u istoj situaciji, a zato ih pozivam da dođu i uvere se da je to to: onaj miris, energija i zvuk na koji su navikli. Ipak, nova postava je ipak namenjena mladima koji su samo načuli za bend, možda su im roditelji ili dede (smeh) pričali o „novom talasu“, ali na ovoj turneji koju imamo po Srbiji svako može zatvorenih očiju da uđe na koncert i neće znati razliku između stare i nove postave jer je muzika sveža, oštra, tekstovi su dobri, gitare su naštimovane i pošteno se svira, a za to ima mesta u bilo koje doba i u bilo kojoj generaciji.

„Novi talas“ se smatra jednim od najprogresivnijih kulturnih pokreta na prostorima one bivše države čiji se početak raspada upravo poklopio sa nastankom „novog talasa“. Kako gledate na to vreme sa ove distance?

To su bila srećna vremena u autorskoj muzici ovih prostora, a tada smo, mada smo bili nesvesni toga, bili treća muzička industrija u svetu, odmah posle Amerike i Engleske. I, što je najbitnije: „novi talas“ je bio autohton za ovaj prostor, koji se sada naziva region, a tada se zvao SFRJ. Tu se sve rodilo. I cvalo je hiljadu cvetova jer je medijska pažnja omogućila mladim bendovima prostor za promociju. Mojim mladim kolegama je sada puno teže pošto je haos, a u osamdesetim se maltene svakih mesec dana pojavljivala neka originalna grupa. Kada su došle ove tužne godine raspada dve stvari iz bivše države su jedino ostale čiste: košarka i „novi talas“.

Dakle, ovaj Lačni Franc je novi početak?

Tačno. Mali klub, dobar koncert, i stvaranje novog života. Ne na krilima stare slave ili preskačući neke korake u stvaranju benda. Pažnju, interes i ljubav nove publike moramo zaraditi. I to ćemo napraviti.

Play

autor: Ivan Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side