Zoran Predin: Pošteni rokeri besni na kapitalizam
13.02.2013 Beograd

Zoran Predin: Pošteni rokeri besni na kapitalizam

Zoran Predin: Pošteni rokeri besni na kapitalizam
Zoran Predin je jedna od najvećih rokenrol zvezda bivše Jugoslavije. Simbol muzičkog novog talasa, u ekskluzivnom razgovoru sa Petrom Janjatovićem, priseća se slavne prošlosti, govori o društvenim okolnostima u Sloveniji, objašnjava svoju muziku i predstavlja program za koncert koji će 14. februara održati u beogradskom Kolarcu.

Još u vreme dok si nastupao sa Lačnim Franzom voleli smo da te nazivamo slovenački Leni Brus zbog tvojih crnohumornih priča između pesama. U to vreme stand-up komičari kod nas nisu bili previše poznati, a ti si upravo to radio. Kako je to preraslo od prevođenja sa slovenačkog ili objašnjavanja o čemu su tvoje pesme, do neizostavnog dela tvog nastupa?

Na prvim nastupima bilo je nužno publici objasniti o čemu pjevam, kako bi mogla u potpunosti uživati u našim glazbenim eksperimentima i zezanjima. Tada sam namjerno pisao dvosmislene tekstove koji su se mogli slušati kao kritika dnevnopolitičkih zbivanja ili kao erotska provokacija. Za uživanje u mojim tekstovima ponekad zajedno s publikom podešavam istu frekvenciju baš sa najavama. Uz odabrani vic ili neku zanimljivu anegdotu nadovežem se na poantu teksta kako bi publika mogla iz prve uhvatiti ritam. No, ponekad me odlična atmosfera i sama situacija do te mjere zavedu da jednostavno ne mogu odoleti štimungu u kojem publika i ja podjednako uživamo. Ona u mojim crnohumornim provokacijama koje u svima bude iste asocijacije, a ja u smislu ”da me sad mama vidi”. Sadaje toga manje, jer mi na koncertu uz toliko odličnog muziciranja jednostavno nedostaje vremena za zezanje.

Posle knjiga sa tvojom poezijom, u Sloveniji je 2008. godine izašla i tvoja biografija “Zgodba iz prve roke”. Po čemu se ona razlikuje od najnovije knjige “Druga žena u haremu”?

Moju biografiju je na osnovu intervjua sa mnom napisao pisac Tadej Golob. U toj knjizi svoje mišljenje o Lačnom Franzu prepričavaju novinari koji su pratili našu karijeru, a tu su i njegovi osobni komentari. Novu knjigu “Druga žena u haremu” sam napisao sam. To su kratke priče i anegdote, moji putopisi i osobni dnevnici koje sam pisao u posljednjih dvadeset godina. Opisujem svoj susret sa engleskom kraljicom Elizabetom II, pa safari u Keniji, svoje učešće na Evrosongu u Dablinu, a tu je i moja “Priča o Lačnom Franzu”.

Nedavno sam na Internetu odgledao spot za pesmu “Za milion godina” Yu rock misije, pa mi je posebno zabavno kako ste Vlada Divljan i ti izrezani sa tog snimka jer ste na snimanju bili izrazito “veseli”. Tačnije, kamera ide preko celog hora i zaustavlja se tačno kod vas dvojice. E pa šta su tvoje prve lepe asocijacije na to vreme osamdesetih. A koje su loše?

YU Novi talas u osamdesetima mi danas izgleda kao moj osobni serijal “Grlom u jagode”, kao niz prekrasnih koncerata, putovanja, sklapanja novih prijateljstava od kojih mnoga još traju, kao vrijeme stvaranja nekog novog svijeta. Nemam loših asocijacija, osim možda stvarno glupe mode zbog koje svi mi danas izgledamo kao rokoko glupani u bijelim čarapama.

Kako objašnjavaš da su muzičari koji su na bivšoj jugoslovenskoj sceni bili vrlo kritični prema socijalističko / komunističkom sistemu (tu recimo mislim na Peru Lovšina, KUD Idijote, tebe) danas levičarski nastrojeni i besni na liberalni kapitalizam.

To je danas jedini mogući stav poštenog rockera. Nema druge.

A kako gledaš na nedavna “događanja naroda” u Sloveniji?

Tužno, tragično i neophodno. Trebamo suštinsku promjenu društva. Tužno jer je država dopustila glad u školama. Tragično jer su ljudi ostali bez posla, bez budućnosti. Neophodno je zamijeniti staro novim, u istoriju baciti korumpiranu politiku i ponovo izgraditi pravnu i socijalnu državu.

Tvoj sin Rok nedavno je uradio spot za novu pesmu The Rolling Stones? Kako se takvo čudo uopšte desilo?

Stonesi imaju ukusa. Kada su pogledali trideset sekundi Rokovog predloga za video pesme “Doom and gloom” izabrali su njega. Mislim, da je preporuka došla od Eltona Johna s kojim je Rok radio video za pesmu “Yellow Brick Road” za njegov show u Las Vegasu. Poslije globalnog uspjeha projekcije Rokovih animacija na Buckinghamsku palatu na Golden Queen Jubilee koncertu i saradnje u novom filmu Montyja Paytona, Rok je mislima već u Los Angelesu. Hollywood se zainteresirao.

Navikli smo da poslednjih godina dolaziš u Beograd u različitim muzičkim inkarnacijama. Kakva je predviđena za “Kolarac” 14. februara?

Glazbeni program Zoran Predin Quartetta je atraktivna kombinacija mog željeznog repertoara (“Praslovan”, “Čekaj me”), novih pjesama (“Rumba Čarolija”, “Kosa boje srebra – Margita”) i covera vrlo poznatih pjesama, za koje mi je žao da ih nisam sam napisao (“Te noći kad umrem”, “Plavi safir”). Donosimo nesvakidašnju igru gitare, harmonike i tube, sviramo gypsy swing nadgrađen etno elementima i elektronskim ritmovima koji zvuči kao duet Les Negress Vertes i Gotan Project, kao takozvana World Music. Biće ludo i nezaboravno.

Višestruki si otac, napisao si nekoliko knjiga, autor si mnogo pesama, posadio si drvo, šta je još od snova ostalo što treba ostvariti?

Pomirio sam se sa činjenicom da mi žene nikad neće bacati grudnjake na binu i sada je sve jednostavnije. Sa triom koji dovodim u Kolarac napokon sam uspio stvoriti bend koji svira pravu muziku za moje tekstove, bend vrhunskih virtuoza koji s lakoćom proizvodi muziku koju sam tražio dvadeset godina. Snimamo koncerte i spremamo autorski album. U junu dogovaramo svirke u Londonu, a do tada nas čekaju Split i Zagreb, pa onda Novi Sad i Niš. Napisao sam pjesmu “Rad imam košarko – I Feel Basketball”, zvaničnu himnu za Eurobasket 2013. u Sloveniji pa, ako ne nabasamo na Srbiju prije polufinala, priželjkujem medalju.

Kada bi rockerski Zoran Predin iz ranih osamdesetih godina sreo današnjeg šansonjera Predina, šta bi o njemu mislio? Da li bi ga uopšte prepoznao?

Prepoznao bih ga i rekao, daj stari, ne seri!

Opširnije u štampanom izdanju Novog magazina...

autor: Petar Janjatović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side