Državno tužilaštvo severne Makedonije spremno da preuzme predmete
06.09.2019 Skoplje

Državno tužilaštvo severne Makedonije spremno da preuzme predmete

Državno tužilaštvo severne Makedonije spremno da preuzme predmete Foto: pixabay
Državno tužilaštvo Severne Makedonije saopštilo je danas da je spremno da preuzme sve predmete Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre koji mu budu predati.

To je pre tri dana zatražila specijalna tužiteljka Katica Janeva pismom koje je poslala iz pritvora, gde se nalazi kao osumnjičena u slučaju "Reket" i protiv koje se vodi postupak za razrešenje.

Janeva je u pismu od svojih pomoćnika u Specijalnom tužilaštvu zatražila da predaju sve istrage i započete slučajeve Javnom tužilaštvu Severne Makedonije.

U saopštenju tog glavnog državnog tužilaštva navodi se da je stav Stručnog kolegijuma da se preuzmu slučajevi Specijalnog tužilaštva zasnovan na ustavnom položaju Javnog tužilaštva kao jedinog državnog organa za gonjenje počinilaca krivičnih dela i drugih zakonom utvrđenih kažnjivih dela.

Postupci po konkretnim predmetima Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore će, kako se ističe, produžiti u nadležnim javnim tužilaštvima.

Makedonski pravni eksperti su podeljeni oko toga da li državni tužilalac Ljubomir Joveski može da preuzme slučajeve koje je vodila specijalna tužiteljka Katica Janeva, a naki ističu da se time praktično gasi Specijalno tužilaštvo.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je krajem 2015. političkim dogovorom za rešavanje krize koji su postilgle četiri najveće stranke uz posredovanje SAD i EU, na pregovrima u skopskom naselju Pržino.

Pregovori dve naveće partije SDSM i VMRO DPMNE o novom zakonu o državnom tužilaštvu kojim se režava status Sepcijanog tužilaštva traju mesecima i, iako obe strane najavljuju mogućnost da bude postignut dogovor, stavovi oko najvažnijih pitanja su u direktnoj suprotnosti.

Dok SDSM insistira da Specijalno tužilaštvo pređe u okvir državnog i nastavi sve istrage i sudske postupke, pa i one pokrenute nakon formalnog zakonskog roka, opoziciona VMRO DPMNE, čiji su brojni bivši, ali i sadašnji funkcioneri osumnjičeni ili optuženi, želi da se ti slučajevi stopiraju i da se tužioci Specijanog tužilaštva vrate na prethodna radna mesta.

Istovremeno SAD i zemlje EU insistiraju da slučajevi koje vodi Sepcijano tužilaštvo moraju da imaju sudsku završnicu i da niko ko je počinio kriminal ne sme da se izvuče.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side