21.02.2020 Beograd

Palmer:SAD su za kompromisno rešenje u vezi crnogorskog zakona o veroispovesti

Palmer:SAD su za kompromisno rešenje u vezi crnogorskog zakona o veroispovesti Foto: Beta, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
SAD se zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

"Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi veroispovesti su namjerna provokacija, za koju je pre svega odgovorna Moskva, rekao je u intervjuu Glasu Amerike Metju Palmer, ali nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.

On je dodao da je zakon, sam po sebi u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, kao i da mnoge evropske države imaju slične takve zakone.

"Razumemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama", rekao je američki zvaničnik.

Komentarišući započeti dijalog crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve  o Zakonu o slobodi veroipovesti, Palmer je izrazio nadu da će se naći način kako da se zakon primeni, a da zaštiti interese crnogorske vlade, gradjana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

On kaže da je bilo mnogo dezinformacija oko zakona, lažnih vesti emitovanih sa namerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje izmedju Srba i Crnogoraca.

Odgovarajući na pitanje da komentariše hapšenje novinara i gradjana zbog objava na društvenim mrežama u Crnoj Gori Palmer je rekao da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side