Advokat Mitropolije: Inicijativa Ustavnom sudu kad prođe potrebnu verifikaciju
04.03.2020 Podgorica

Advokat Mitropolije: Inicijativa Ustavnom sudu kad prođe potrebnu verifikaciju

Advokat Mitropolije: Inicijativa Ustavnom sudu kad prođe potrebnu verifikaciju Foto: Beta/AP/Risto Bozovic
Jedan od advokata Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Dragan Šoć izjavio je da je sačinjen tekst inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovesti i da će je predati Ustavnom sudu kada prođe potrebnu verifikaciju.

"Tekst postoji, ali postaje zvaničan kad prođe verifikaciju određenih crkvenih tela i od toga zavisi kada će biti upućen Ustavnom sudu", kazao je Šoć Vijestima.

Predstavnici vlade su nekoliko puta pozvali Mitropoliju da podnese Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti zakona. Ustavni sud po zakonu može i sam po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

Advokat Mitropolije Dalibor Kavarić sinoć je saopštio da je vlada već počela da primjenjuje Zakon, kome se oštro protivi SPC i zbog koga dva meseca građani protestuju.

On je u reagovanju na svom službenom Fejsbuk nalogu naveo da pojedini katastri naveliko dostavljaju podatke vladinoj Upravi za imovinu koja, kako je kazao,"prebira mošti našijeh svetaca i prevrće njihove ćivote, vodeći istragu protiv njih, okrivljujući ih kao da su nezakonito upisali crkvenu imovinu na crkvu".

"Ne slučajno, prvi na meti i prva žrtva vladine 'nacionalne politike i zaokruživanja identiteta' je naša najveća svetinja: Sveti Vasilije Ostroški i manastir Ostrog, i Sveti Arsenije - manastir Ždrebaonik", istakao je Kavarić.

Ovo nije slučajno, dodao je on, jer, kako je kazao, "kad otmu, preuknjiže, oskrnave i obesvete Ostrog i Ždrebaonik sve će drugo biti lako i lasno".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side