Ambasador Srbije u Podgorici odbio da primi protestnu notu Crne Gore
03.01.2020 Podgorica

Ambasador Srbije u Podgorici odbio da primi protestnu notu Crne Gore

Ambasador Srbije u Podgorici odbio da primi protestnu notu Crne Gore Foto: Beta/Emil Vaš
Ambasador Srbije u Podgorici, Vladimir Božović, koji je je danas pozvan na razgovor u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore zbog sinoćnog napada na Ambasadu Crne Gore u Beogadu i paljenja crnogorske zastave, odbio je da, shodno instrukcijama iz Beograda, primi protesnu notu, saopštilo je to crnogorsko ministarstvo.

Generalni sekretar Ministarstva, Miodrag Kankaraš, uložio je, kako je saopšteno, protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, "najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade", pri čemu su, kako se navodi, "izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije".

"Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbednost naših diplomata", naglasio je Kankaraš.

On je rekao da očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, "radi obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore".

Naveo je da su "nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti s načelima dobrosusjedskih odnosa dve prijateljske države i s načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema".

Ambasador Božović je, kako je saopštilo crnogorsko ministarstvo, "osudio pomenuti čin (protest, pokušaj paljenja) kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kojem slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana".

"Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je ambasador, prenevši "žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta".

Istakao je da se u komunikaciji ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Nebojšom Stefanovićem, "preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore".

Izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, ambasador da "istakao Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore".

Međutim, ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu, saopšteno je u Podgorici.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side