17.09.2019 Skoplje

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio presudu Kumanovskoj grupi

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio presudu Kumanovskoj grupi Foto: pixabay
Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas osuđujuće presude Kumanovskoj grupi, preneo je portal Kossev pisanje kosovskih medija. Ukupno 37 osoba je osuđeno zbog terorizma, a većina njih su građani Kosova, javlja Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku a prenosi Koha.

Članovi Kumanovske grupe osuđeni su zbog pucnjave i nasilja u Naselju heroja do kojeg je došlo u Kumanovu u severnom delu Severne Makedonije i koja je trajala od 9. do 10 maja 2015. U neredima je stradalo osam policajaca i deset članova grupe, od kojih je devet bilo sa Kosova.

Prva grupa osuđena je još novembra 2017. na ukupno 746 godina zatvora. Sedam članova grupe je osuđeno na doživotnu kaznu, 13 je dobilo kazne od 40 godina u zatvoru, a šest po 20 godina.

Tokom dugogodišnjeg suđenja, kako je taj portal naveo, članovi grupe su odbacili optužbe za terorizam tvrdeći da su želeli da upozore makedonske vlasti da "ne uspevaju da sprovedu prava Albanaca" predviđena Ohridskim sporazumom potpisanim posle albanske pobune 2001. koja je završena davanjem većih prava Albancima.

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je izjavio da je zahtevao da članovi te grupe budu izručeni Kosovu gde bi odslužili kazne.

Košev je naveo da su članovi te grupe u kosovskoj javnosti često dovođeni u vezu sa Haradinajem, a kosovska vlada je čak izdvojila i sredstva za pomoć porodicama te grupe i to u vreme dok je Haradinaj bio na čelu vlade.

Haradinaj je nakon odluke suda zatražio međunarodnu istragu, sa čim se složio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Na odluku Apelacionog suda optuženi imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side