11.06.2019 Skoplje

Babiš: Evropski poltičari miraju da održe reč i Severnoj Makedoniji daju datum

Babiš: Evropski poltičari miraju da održe reč i Severnoj Makedoniji daju datum Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski
Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je danas u Skoplju da evropski političari moraju da održe reč, da Severnoj Makedoniji daju obećani datum za početak pregovora i da nije prihvatljivo nikakvo novo odlaganje.

"Nadam se da će za devet dana Evropski savet da potvrdi otvaranje pregora sa Severnom Makedonijom. Vi ste najbolji  ;kandidat, sve ste ispunili. Bitno je da ti koji su vam obećali pregovore kad sve ispunite, sada ne dolaze sa drugim idejama da u regionu postoji problem na drugom mestu pa da sve mora da se odloži. To nije prihvatljivo", rekao je češki premijer.

Na zajedničkoj konferneciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, Babiš je istakao da je Severna Makedonija ima podršku članica Višegradske grupe, u kojoj su pored Češke i Slovačka, Poljska i Mađarska.

Ta grupa srednjoevropskih čanica EU, dodao je Babiš, uskoro će imati sastanak u Budimpešti na kojem će se razgovatati o tome na koje nečine može da se podstakne evrointegracijski proces u Severnoj Makedoniji.

Zaev je zahvalio Babišu na podršci Čečke da Severna Makedonija ovo leto dobije datum za pregovore, ističući da to nije važno samo za severnu Makdoniju nego i region i Evropu.

"Dodeljivanje datuma Severnoj Makedoniji će značiti ne samo poštovanje individualnih zasluga ove zemlje, već i produžavanje ka evropskim vrednostima, a ne vraćanje populizmu i nacionalizmu", rekao je on.

Zaev je istakao da će od odluke Evropkog saveta zavisiti poltičke odluke u Severnoj Makedoniji, odnosno da li će biti najavljene rekonstrukcije Vlade ili će se ići na prevremene parlamentarne izbore.

"Zavisiće od toga kako će evropske zemlje postaviti stvari, kao i od poruka koje ćemo dobiti od nemačke kancelarke Angele Merkel na sastanku u četvrtak u Berlinu", rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side