Bivšem obaveštajcu Severna Makedonija treba da isplati 42.000 evra
04.11.2019 Skoplje

Bivšem obaveštajcu Severna Makedonija treba da isplati 42.000 evra

Bivšem obaveštajcu Severna Makedonija treba da isplati  42.000 evra Foto: Pixabay
Građanski sud u Skoplju odlučio je da bivšem direktoru Uprave za bezbednost i obaveštajne poslove (UBK) Zoranu Veruševskom država treba da isplati 2.580.000 denara (42.000 evra) odštete za neosnovane optužbe u slučaju "Puč" i 344 dana u pritvoru.

Bivši obaveštajac i sadašnji savetnik premijera Severne Makedonije, koji je posredovao u dostavljanju nezakonito snimljenih prisluškivanih razgovora tada opozicionoj SDSM, 2015. godine je pritivoren pod optužbom za posedovanje pištolja, a zatim i za veleizdaju i špijunažu kada je počelo javno objavljivanje tih "političkih bombi".

Veruševski je, prema pisanju loklanih medija, za "pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda i časti i slobode" zbog tih optužbi tražio odštetu od oko 71.000 evra.

Na odluku suda kojom mu je dodeljena manja suma on ima pravo da se žali.Za optužbu za posedovanje pištolja, za koji je utvrđeno da je službeni, savetnik premijera za nacionalnu bezbednost Veruševski je oslobođen, a optužnicu u slučaju "Puč" povuklo je, nakon formiranja, Specijano tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

U slučaju "Puč" pored Veruševskog za "nasilje nad predstavnicima najviših državnih organa" bio je osumnjičen tadašnji lider opzicije i sadašnji premijer Zoran Zaev, supruga Veruševskog i Đorđe Lazarov, koji je iznosio prisluškivane razgovre iz UBK.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side