Bogoevski: Odluka suda o Morini doneta pod poltičkim uticajem
07.08.2019 Skoplje

Bogoevski: Odluka suda o Morini doneta pod poltičkim uticajem

Bogoevski: Odluka suda o Morini doneta pod poltičkim uticajem Foto: PrtScn
Makedonski građanski aktivista i biši poslanik Pavle Bogoevski ocenio je večeras da je skopski krivični sud pod političkim utucajem odlučio da bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu ne treba izručiti Srbiji.

"Ovo je pogrešan tip političkog uticaja na sudstvo. Sve dok imamo visoke vladine predstavnike, vicepremijere i gradonačelnike koji unpared navode sudstvo u kojem pravcu treba da odlučuje – nećemo imati sudstvo", napisao je jedan od vođa "Šarene revolucije" na svom fejsbuk profilu (facebook.com/PavleBogoevski).

On je napomenuo da je skopski krivični sud "presekao da nisu uspunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine, ranijeg bivšeg visokog predstavnika OVK", ističući da to znači da osoba koja se traži međunarodnom poternicom Interpola neće biti predata vlastima koje je traže.

"Da pojasnim, u pogledu pitanja Srbija-Kosovo podržavam pravo na samopredeljenje i nezavisnost Kosova (stav koji zvanično deli i naša država). Ali, kako možemo da očekujemo da neko drugi vrati naše odbegle kriminalce, kada mi ne radimo to isto”, napisao je Bogoevski, koji je bio poslanik vladajuće kolicije.

Krivični savet Osnovnog suda "Skoplje 1" odlučio je danas da nisu ispunjeni uslovi za ekstediciju Morine u Srbiju nakon pregleda dokumentacije u zahtevu i ceneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

To rešenje je, zajedno sa dokumentacijom, prosleđeno Vrhovnom sudu Republike Severne Makedonije, koji može da ga potvrdi ili poništi. Do pravosnažnosti te oduke Tomor Morina će ostati u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula.

Bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu makedonska polcija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po poternici Interpola.

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine Ministarstvo pravde Severne Makedonije je skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side