14.06.2018 Sofija

Borisov i Zaharijeva otkazali sastanak s predsednikom Makedonije

Borisov i Zaharijeva otkazali sastanak s predsednikom Makedonije Foto: Beta, AP / Boris Grdanoski
Premijer Bugarske Bojko Borisov i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva otkazali su danas sastanke s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim koji je u zvaničnoj poseti Sofiji.

Razlog za to je, prema bugarskim medijima, odluka Ivanova da prekine jučerašni susret s premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, na kojem su mu predali dogovor s Grčkom za rešenje spora oko imena i odbijanja da podrži taj dokument.

Bugarska vlada je objasnila da ne želi da se meša u unutrašnje stvari suseda, ističući da je njena pozicija principijelno jasna, kao i cele međunarodne zajednice, a da je jasna i pozicija predsednika Makedonije.

"Bugarska vlada ne vidi razlog da bude iskoriš'ena za untrašnje političke debate u Skoplju. Ključno za budući razvoj naše susedne države je integracija u EU i NATO i to ne sme da se dovodi u pitanje", rečeno je agenciji BGNES u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ivanov, koji se danas u Sofiji sreo s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, trebalo je ima sastanke i s Borisovim i Zaharijevom, na kojima se, prema BGNES, očekivalo da će se razgovarati o rešenju spora oko imena s Grčkom.

Ivanov je juče je rekao da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom uz obrazloženje da je štetan po zemlju, ističući da neće podleći nikavim pritiscima i ucenama.

Dogovorom koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleskis Cipras, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Severna Makedonija" što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Tim dogovorom za rešenje dvoipodecenijsog spora oko imena Makedonije, prema Zaevu, Makedonija se izvlaći iz izolacije i jača se "makedonski identitet". Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge važne zemlje međunarodne zajednice, među kojima je i Rusija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side