01.08.2019 Skoplje

Borisov se izvinio Makedoncima zato što ih je nazvao Severnomakedonci

Borisov se izvinio Makedoncima zato što ih je nazvao Severnomakedonci Foto: Wikipedia
Premijer Bugarske Bojko Borisov izvinio se danas u Skoplju Makedoncima zbog toga što ih je nedavno nazvao "Severnomakedonci" i obećao "kompletnu podršku" Severnoj Makedoniji u NATO integraciji.

Borisov, koji je doputovao u Severnu Makedoniju povodom dvogodišnjice potpisvanja Sprazuma o  projateljstvu i zajedničkog obeležavana praznika Ilindena, sa premijerom Severne Makedonije se poklonio na grobu Goce Delčeva u crkvi "Sveti spas" u Skoplju.

Bugarski premijer se izvinio zato što je građane Severne Makdonije nazvao "Severnomakdonci" u nedavnom javnom obraćanju. "Moja greška je što sam rekao Severnomakedonci. Izvinite. Građani Severne Makedonije oprostite, ali to sam rekao ne želeći", rekao je Borisov.

Prema dogovru iz Prespe sa Grčkom oko rešavanja spora oko imana građani Severne Makedonije i dalje nastavljaju da se nazivaju makedonski građani. 

Na novinarsko pitanje Borisov kategorično isključio mogućnost da Bugarska blokira integracije Severne Makedonije u NATO, ističuću da je u bugarskom interesu da njen sused uđe u Alijansu.  

Premijer Severne Makdonije Zoran Zaev je istakao da dve susedne zemlje svaki dan pokazuju Balkanu, Evropi i svetu da izazove mogu da rešavaju razgovorom, poštovanjem, strpljenjem i bez posrednika.  

"Postigli smo saglasnost i već zajedno obeležavamo ličnosti i događaje iz zajedničke istorije naših zemalja i naroda", rekao je Zaev i istakao da veruje da se može pronaći rešenje i u vezi spora oko Goce Delčeva.

"Goce Delčev je ličnost i heroj koji povezuje dva naroda, zato i u Severrnoj Makdoniji i u Bugarskoj produžavamo da odajemo počast vlelikom Delčevu kroz jeziik uzajamnog razumevanja, zajednički sa našim bliskim prijateljima koji sa nama dele slična osećanja, vrednosti i ciljeve", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim.

Premijer Bugarske Bojko Borisov se u Skoplju kasnije sreo i sa predsednikom Severne  Makedonije Stevom Pendarovskim.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side