Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rešenja za zajedničke izazove
10.02.2020 Sarajevo/ Ankara

Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rešenja za zajedničke izazove

Bregu: Suština regionalne saradnje su zajednička rešenja za zajedničke izazove Foto: Beta, AP
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu izjavila je danas u Ankari na sastanku s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom da je pronalaženje zajedničkih rešenja za zajedničke izazove suština regionalne saradnje.

"RČ ceni dugogodišnje zalaganje i posvećenost Turske regionalnoj saradnji, što će biti nastavljeno ovog leta kada Turska od Kosova preuzima predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)", rekla je Bregu, saopštio je RČ.

Bregu je kazala da će RČ tokom turskog predsedavanja SEECP predstaviti viziju socio-ekonomskog razvoja regiona posle 2020. godine, odnosno strategiju "Jugoistočna Evropa do 2030. godine", koja je trenutno u fazi izrade, navodi se u saopštenju.

Čavušoglu je rekao da će saradnja sa RČ-om na projektima regionalne saradnje u budućnosti biti intenzivnija, naročito tokom turskog predsedavanja SEECP, i dodao, kako se navodi, da su za sam proces izuzetno važni sveobuhvatnost aktivnosti SEECP i njegova vidljivost.

Bregu se sastala sa Čavušogluom uoči njegove posete Balkanu i obavestila ga o predstojećim aktivnostima RČ-a i o budućim planovima usmerenim na jačanje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Sastanak sa šefom turske diplomatije deo je redovnih političkih konsultacija koje Bregu obavlja u regionu s visokim zvaničnicima ekonomija koje učestvuju u Savetu za regionalnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Ona će se u Ankari sastati i sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Turskoj, s kojima će razgovarati o regionalnoj saradnji, proširenju EU, novoj metodologiji proširenja i o projektima i inicijativama Unije u regionu.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side