11.10.2018 Podgorica

Crna Gora traži od Albanije informaciju o malim HE koje ugrožavaju reku Cijevnu

Crna Gora traži od Albanije informaciju o malim HE koje ugrožavaju reku Cijevnu Foto: Wikipedia
Crnogorska Vlada je saopštila da je tražila informaciju od Vlade Albanije povodom tvrdnji da se u toj zemlji planira izgradnja malih hidroelektrana koje bi uticale na vodotok reke Cijevne u Crnoj Gori.

"Vlada je informisana da su resorna ministarstva već pokrenula procedure ka nadležnim organima Albanije kako bi obezbedili celovitu informaciju, na osnovu koje bi trebalo da bude procenjen eventualni uticaj planiranih objekata na tok i vodni potencijal reke Cijevne na crnogorskoj strani", saopštila je Vlada Crne Gore posle današnje sednice.

Međutim, iz albanske Vlade je crnogorskim medijima saopšteno da izgradnja mini hidroelektrana na Cijevni u Albaniji ne utiče na tok Cijevne u Crnoj Gori, te da zbog toga nisu kontaktirali nadležne crnogorske organe.

Kako se navodi, ako neki od predloženih projekata utiče na reku Cijevnu koja prolazi kroz teritoriju Crne Gore, nadležni organi Albanije će, u skladu s međunarodnim konvencijama o prekograničnim vodama, zahtevati saglasnost relevantnih crnogorskih struktura pre izdavanja dozvole za njihovu izgradnju.

Pojedine nevladine organizacije su saopštile da se na albanskom delu reke Cijevne grade male hidroelektrane, o čemu crnogorska strana nije obaveštena.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da će o tome razgovarati s albanskim kolegom Edijem Ramom koji dolazi u Crnu Goru 25. oktobra, na Privredni forum u Budvi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side