Crnadak: Teško da će Dodik sprovesti svoje pretnje o ukidanju nadležnosti institucija BiH u RS
01.08.2019 Sarajevo

Crnadak: Teško da će Dodik sprovesti svoje pretnje o ukidanju nadležnosti institucija BiH u RS

Crnadak: Teško da će Dodik sprovesti svoje pretnje o ukidanju nadležnosti institucija BiH u RS Foto: print screen
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je teško poverovati da će srpski član Predsedništva Milorad Dodik ispuniti svoje pretnje u vezi sa ukidanjem nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine na terotoriji Republike Srpske.

Crnadak, koji je i visoki funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP), ocenio je da takav zaključak proizilazi s obzirom na to da je upravo Dodik sprečio raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Teško je poverovati u Dodikove pretnje, jer je takav scenarij upravo on zaustavio. Podsećam da je parlament Srpske ranije doneo odluku o raspisivanju referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Taj referendum nije održan samo zato jer je to Dodik lično tražio“, naglasio je Crnadak za portal Srpskainfo.

Prema jegovim rečima, većina u Narodnoj skupštini RS, okupljenja oko SNSD-a, na Dodikov zahtev, koji je lider te stranke, suspendovala je taj referendum.

„Ako je on lično to zaustavio, po kojoj logici sad treba da očekujemo da će to provesti. Neće biti toga“, ocenio je Crnadak.

Dodik je sinoć najavio da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobednici, odnosno njegov SNSD, odlukama Narodne skupštine RS ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH.ž

Dodik je precizirao da to znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na teritoriji RS, kao i da će poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side