27.01.2020 Podgorica

Crnogorski ministar: Nije bitno šta misli Srbija, pregovaraćemo sa Amfilohijem

Crnogorski ministar: Nije bitno šta misli Srbija, pregovaraćemo sa Amfilohijem Foto: PrtScn
Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izjavio je da će vlada o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pregovarati sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i da nije bitno što o tome misli Srbija.

"Svima je poznato da je mitropolit Amfilohije ovde prvi čovek SPC. Ne bi trebalo Crnu Goru mnogo da tangira što negoduje i misli (Aleksandar) Vučić, što nije saglasan.

Crnoj Gori treba da je bitno šta misle predstavnici pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori", rekao je on u intervjuu za Pobjedu.On je dodao da Mitropolija crnogorsko-primorska ima određenu autonomiju u okviru SPC i  da je ona adresa za pregovare, što, uostalom, kako navodi, kaže i sam Amfilohije.

Komentarišući ulogu mitropolita Amfilohija koji je poručio da će proteste organizovati isključivo crkva i da neće dozvoliti bilo kakvu politizaciju niti zloupotrebu, Zanka je rekao da je kod mitropolita Crnogorsko-primorskog prevladalo to što je on "ipak dete Crne Gore".

"Mislim da je to kod njega pobedilo. Daj Bože da budu u duhu takvog njegovog odnosa i dani koje dolaze i da napokon sednemo za sto, dogovorimo se i potpišemo temeljni ugovor sa Mitropolijom”, istakao je Zanka.

On je rekao i da vlada po pitanju primene Zakona neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima.

"Vlada je rekla da je spremna na dijalog i premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno, sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promenu odluka vlade”, rekao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side