16.04.2018 | 09:16h ► 11:20h Podgorica

DIK: Đukanović pobedio sa 54,1 odsto glasova na izborima u Crnoj Gori

DIK: Đukanović pobedio sa 54,1 odsto glasova na izborima u Crnoj Gori Foto: Beta / AP / Risto Božović
Kandidat crnogorske, vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa 54 odsto osvojenih glasova, preliminarni su podaci Državne izborne komisije (DIK).

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,2 odsto glasova, predstavnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović 8,2 odsto podrške, dok je za kandidata Prave Crne Gore Marka Milačića glasalo 2,7 odsto birača.

Izlaznost na izborima je bila 63,9 odsto, što je na nivou prethodnih izbora za predsednika.

Prelimnarni rezultati su saopšteni na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog materijala.

Posmatrači izbora, domaće i međunarodne organizacije su zabeležili nepravilnosti, uz ocenu da one ne mogu uticati na konačni rezultat, dok će stav o regularnosti glasanja danas saopštiti posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović je sinoć na konferenciji za novinare ocenio da je jedan od razloga Đukanovićeve pobede taj što opozcioni birači "nisu bili motivisani" da izađu na birališta kao na parlamentarnim izborima.

Analitičar Miloš Bešić je Televiziji Crne Gore kazao da je Crna Gora "bila i ostala duboko podeljeno društvo" i za "najveći" izazov posle izbora označio prevazilaženje tih podela.

Prema njegovim rečima, Crnoj Gori je potrebna zrela i odgovorna opozicija.

 

Komersant: Đukanović je za nastavak evrointegracija i normalizaciju odnosa sa Rusima

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio je lider vladajuće koalicije Milo Đukanović koji se u vreme kampanje zalagao za nastavak evroatlantstkog puta zemlje, ali je pri tom izrazio spremnost za izgradnju dobrih odnosa sa Rusijom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da se Đukanović od samog početka smatrao glavnim pretendentom na pobedu, a da je samo pitanje bilo da li će pobediti u prvom ili drugom krugu, dodajući da je upravo on poslednjih četvrt veka bio faktički lider Crne Gore.

Glavna teza Đukanovića u predsedničkoj kampanji bila je da na predsedničkim izborima treba da pobedi evropska Crna Gora, jer će, u suprotnom biti podvrgnuti preispitivanju i njena nezavisnost i članstvo u NATO i put u EU, navodi Komersant.

Dnevnik dodaje da je na samom kraju kampanje poslao nedvosmisleni signal Moskvi, izrazivši spremnost da normalizuje rusko-crnogorske odnose, koji su se ozbiljno zakomplikovali kada je Crna Gora ušla u NATO. 

"Trudićemo se da što pre normalizujemo odnose sa Moskvom. Odgovarajuće instrukcije dobio je i naš novi ambasador", rekao je neimenovani izvor Komersanta u Đukanovićevom okruženju.

 

CEMI: Opozicioni birači nisu bili motivisani da izađu na izbore u Crnoj Gori

Direktor crnogorskog Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović ocenio je večeras da je jedan od razloga pobede na predsedničkim izborima kandidata vlasti Mila Đukanovića taj što opozcioni birači "nisu bili motivisani" da izađu na birališta kao na parlamentarnim izborima.

Preliminarne projekcije nevladinih organizacija ukazuju da je Đukanović pobedio u prvom krugu izbora sa 53,8 odsto glasova, dok je kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio 33,5 odsto glasova.

Đukanović je proglasio pobedu, a ključni opozicioni kandidati prihvatili su rezultat današnjeg glasanja.

Prema Vujovićevim rečima, veliki broj opozicionih birača ostao je kod kuće i nije bio motivisan da izađe na birališta.

Vujović smatra da je Bojanić ostvario lošiji rezultat od očekivanog, ali i da pojedini kandidati opozicije "mogu biti zadovoljni" glasanjem.

U tom kontekstu pomenuo je kandidatkinju Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović koja je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila osam odsto glasova, duplo više od rejtinga njene partije.

Vujović smatra da rezultatom može biti zadovoljan i kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić sa 2,9 odsto osvojenih glasova.

Na izborima je učestvovalo sedam kandidata, a posmatrači su zabeležili određene nepravilnosti, koje po procenama CEMI ne mogu bitnije da utiču na konačni rezultat izbora.

Izlaznost na izborima bila je 63,4 odsto, što je na nivou prethodnih predsedničkh izbora 2013. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side