13.02.2018 Beč

Dimitrov i Kocijas više sati razgovarali u Beču o rešavanju spora oko imena

Dimitrov i Kocijas više sati razgovarali u Beču o rešavanju spora oko imena Foto: Beta / AP
Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, imali su danas u Beču višesatni sastanak s posrednikom za rešavanje spora oko imena Makedonije Metjuom Nimicom.

U kratkom saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je sastanak, koji je trajao skoro sedam sati, bio konstruktivan, ali se ne iznose detalji sem da je "deo napora za pronalaženje zajednički prihvatljivog rešenja za prevazilaženje razlika oko imena".

Dimitrov i Kocijas su se, kako se navodi, posle sastanka "saglasili da produže napore za pronalaženje rešenje pod pokroviteljstvom UN". Saopštenje s istim tekstom istovremeno je objavilo i Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Susret u Beču je prvi sastanka nove etape maratonskih pregovara za rešavanje dvoipodecenijskog spora, koji su sada dignut na ministarski nivo dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Dimitrov i Kocijas su sinoć imali i susret u četiri oka, a nema informacija da li je na današnjem sastanku s Nimicom razmatran nacrt dogovora koji je, prema ranijim najavama Kocijasa, pripremala Grčka s namerom da ga polovinom februara dostavi makedonskoj strani.

Susreti dva ministra u Beču se ocenjuju kao početak ozbiljnih pregovora Makedonije i Grčke uz posredovanje UN.

U makedonskoj vladi, prema lokalnim medijima, navode da su se dosad vodili razgovori i razmene informacija, a da sastanci na nivou ministara znače početak pravih pregovora i jedan vid fotofiniša.

Očekuje se da će pregovori ministara o rešavanju spora oko imena Makedonije trajati i tokom marta.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side