12.04.2019 Banja Luka

Dodik: Bošnjaci od Srebrenice prave mit koji ne postoji

Dodik: Bošnjaci od Srebrenice prave mit koji ne postoji Foto: print screen
U Banjaluci se danas održava Međunarodna naučna konferencija o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", čiji je cilj, prema najavi organizatora, utvrđivanje istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Organizatori skupa su Organizacija starešina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Saopšteno je da skupu prisustvuju stručnjaci iz Rusije, SAD, Nemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da skupovi poput ovog "daju novu sliku o istini o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine".

"Nemoguće da je istina o dešavanjima u Srebrenici koncentrisana samo na sedam dana, kako su to kreirali predstavnici međunarodne zajednice. Istina podrazumeva čitav period rata, a i neke ranije istorijske procese", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, Srebrenica "nije bila tema sve do dolaska bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna u BiH".

"Ođednom su se setili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga nisu imali, pa pokušavaju da ga izgrade od Srebrenice", naveo je on.

Dodik je rekao da je to "lažni mit koji ne postoji, već je to užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata".

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da dešavanja u Srebrenici i njenoj široj okolini od 1992. do 1995. treba posmatrati kao celinu, jer je, kako je navela, samo na taj način moguće stvoriti jasnu i objektivnu sliku o ratnim dešavanjima na tom prostoru iz jula 1995. godine.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Cvijanović je rekla da cilj skupa nije poricanje zločina koje su u Srebrenici počinili pripadnici srpskog naroda, dodavši da "niko ne treba da očekuje da se može tolerisati zlonamerna konstrukcija čiji je cilj da se genocidnom proglasi RS ili narod koji je u prošlosti nekoliko puta bio suočen sa stvarnim pokušajima istrebljenja".

Navodeći da ratna dešavanja u Srebrenici treba posmatrati kao celinu, ona je kazala da to znači da se moraju uzimati u obzir i ratni zločini nad Srbima u Kravici, Skelanima, Zalazju i drugim mestima u okolini Srebrenice, koje su počinili pripadnici muslimanskih snaga pod komandom Nasera Orića.

Prema njenim rečima, potrebno je sagledati i ulogu međunarodnih snaga u Srebrenici, koja je 1993. godine proglašena demilitarizovanom zonom.

"U Srebrenici je bio stacioniran holandski bataljon UNPROFOR-a sa zadatkom da razoružaju muslimanske jedinice, ali to nisu nikada uradili", navela je Cvijanović.

Ona je ocenila da su međunarodne snage omogućile muslimanskim jedinicama da se "konsoliduju unutar demilitarizovane zone, da napadaju okolna srpska sela, da vrše monstruozne zločine nad srpskim stanovništvom, a da se potom bezbedno vraćaju u zonu unutar koje, formalno, nisu smeli ni da postoje kao oružana formacija".

Dodala je da u diskusiji oko dešavanja u Srebrenici ne treba izostaviti ni kontekst međunarodnih ili suđenja na nivou BiH kad su u pitanju ratni zločini.

"S ciljem utvrđivanja istine o ratnim dešavanjima u Srebrenici i njenoj široj okolini, Vlada Republike Srpske je osnovala Međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine", kazala je predsednica RS.

Ona je navela da je osnovni zadatak ove komisije, koja je sastavljena od stručnjaka iz nekoliko država, da utvrdi punu istinu, uzimajući u obzir sve raspoložive dokaze i relevantne činjenice o dešavanjima na ovom području tokom celog rata.

 

Ne želimo više trošiti vreme na bezvezne sastanke na kojima Bošnjaci samo nešto traže

Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ne pristaje na zahtev Stranke demokratske akcije (SDA) da se osnuju nova ministarstva u Savetu ministara BiH.

On je ocenio da se u procesu formiranja vlasti na nivou BiH blokiraju i krše ustavna prava Srba.

"Mi ćemo se možda još iduće sedmice sresti sa predstavnicima SDA i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vreme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže", naglasio je Dodik.

On je podsetio da prema prema Ustavu u Savetu ministara BiH trećina resora pripada Republici Srpskoj, te da bošnjačka strana treba da poštuje Ustav i prava Srba.

Dodik je dalje ocenio kao neprimerenu jučerašnju zajedničku izjavu ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i OHR i, kako je naveo, histeriju u vezi sa najavljenim donošenjem zakona o javnom redu i miru u RS.

"To je direktno mešanje u naše unutrašnje stvari i tražiću od njih pojašnjenje toga. U vezi sa pomenutim zakonom, reč je o demokratskom procesu i o tome se javno raspravlja u Skupštini, mi se u to ne petljamo", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, američka policija, prema zakonu, ima jako velika ovlašćenja, "pa nema potrebe da Ambasada SAD drži predavanje Republici Srpskoj".

Dodik je kazao da u RS niko nije zabranio proteste.

"Protesti (grupe Pravda za Davida) na Trgu Krajine su bez odobrenja trajali dve stotine dana i oni nama govore da mi to treba da dopustimo. Kreiraju li oni ovde neke procese? Da li im je to malo, pa hoće da destabilizuju", ocenio je on.

Dodao je da je prošlo vreme kada je OHR u BiH ocenjivao da li neki zakon valja ili ne.

"Mi imamo jasnu odgovornost prema evropskom putu koji je jasan. Što je praksa evropskih policija, to će biti primenjeno i ovde i ništa drugo", naveo je Dodik.

Još je kazao da novinari neće biti onemogućeni da rade svoj posao, kao što "insinuiraju" pojedine strane ambasade.

"Ali, zloupotrebe koje neki rade nisu sloboda. Sloboda pojedinaca ograničena je slobodama drugih i to je jasno. Zalažem se da novinar ima status državnog službenika kao što se ranije tražilo, ali to povlači i neku vrstu odgovornosti", rekao je Dodik.

Ambasade SAD, Nemačke, Velike Britanije i OHR upozorili su da bi donošenjem najavljenih izmena i dopuna Zakona o javnm redu i miru bile ograničene slobode u RS, navodeći da delovanje opozicije, grupe "Pravda za Davida", organizacija civilnog društva i medija nisu bezbednosna pretnja po RS.

U RS je najavljeno donošenje izmena i dopuna Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru, prema kojima bi na javnim skupovima bilo zabranjeno pojavljivanje osobama protiv kojih je podneta prekršajna prijava, te zabranjeno fotografisanje policijskih službenika tokom obavljanja dužnosti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side