09.07.2019 Sarajevo

Dodik: Formirati komisiju za rešavanje spornih pitanja granica

Dodik: Formirati komisiju za rešavanje spornih pitanja granica Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) da se formira zajednička komisija koja će rešavati sporna pitanja granica BiH sa Srbijom i Hrvatskom.

 

"Često se spominje pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom. Tu imamo zastoj i skoro se ništa ne dešava", rekao je Dodik na skupu koji se održava na Jahorini.

On je ocenio da "današnje okupljanje predstavlja još jednu potvrdu da saradnja u jugoistočnoj Evropi nije samo diplomatska fraza, nego aktivnost".

"Mnogi će oceniti da stanje u jugoistočnoj Evropi nije kako smo želeli. I ja bih se uglavnom složio sa takvom ocenom", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, forum je osnovan pre 23 godine, kako bi se rešavali problemi.

"Učinimo to danas i ovde da neke stvari pokrenemo i dogovorimo", kazao je Dodik na drugom danu samita SEECP-a. On je dalje rekao da se danas "vode razgovori o racionalizaciji regionalnih inicijativa", da to ima smisla, ali da se menaju okolnosti.

"Ipak nisam siguran da bi ovaj proces trebalo racionalizovati, odnosno ugasiti. Iskoristimo je za dobrobit naših zemalja i regiona u celini i podršku koju pruža EU", istakao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Navodeći da ne želi da se meša u bilo čije bilateralne probleme, on je ocenio da se može razgovarati o svemu.

"Nije u redu da danas kurtoazno razmenjujemo pozdrave i fraze, a onda se raziđemo", dodao je on.

Dodik je još kazao da u BiH devet meseci posle izbora nije formirana nova vlast, ali je izrazio nadu da če se to desti veoma brzo.

Govoreći o odnosima sa Kosovom, on je kazao da je problem BiH sa Kosovom u vezi sa taksama na izvoz roba.

"Razumemo da Kosovo želi da reši pitanje putovanja, očekivali smo da će to biti rešeno na regionalnom nivou. Ne vidim razloga da BiH ne prihvati ono što je prihvatila Srbija u odnosima sa Kosovom", naglasio je Dodik.

Dodao je da se međunarodne pravne obaveze moraju izvršavati dok su na snazi, te da mu je žao što je Priština otkazala učešće na samitu.

"Zbog propuštene prilike za dalju saradnju na regionalnom planu. Zar nismo u potpunosti ispoštovali aranžman, mislim da nije bilo razloga da otkažu. Mislim da to nije dobar put i da bi trebalo da napuste takvo držanje", zaključio je on.

Govoreći o migracijama Dodik je ocenio da se taj problem ne treba objašnjavati, već da se treba dogovoriti kako rešiti taj problem.

"Da li ćemo hermetički zatvoriti granice između članica i ne članica EU? Imam rezerve prema projektu da evropska granična služba pomogne da se granice između Hrvatske i BiH hermetički zatvore. Nisam ni za to da se OS BiH razmeste na granica sa Crnom Gorom i Srbijom, to nije dobra poruka za region", naveo je on.

Prema njegovim rečima, evropski eksperti trebalo bi da se sastanu sa predstavnicima resornih ministarstava kako bi dali predloge i našli rešenje.

"Trebalo bi da sprečimo krijumčarenje tih ljudi čije je sudbina veoma teška. Dao sam nekoliko ideja, pozivam svoje kolege da budu otvoreni kao i ja", kazao je Dodik na kraju svog obraćanja.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side