Dodik: Od večeras u RS policijski čas, zabrana kretanja od 20 časova do pet sati ujutro
21.03.2020 Beograd

Dodik: Od večeras u RS policijski čas, zabrana kretanja od 20 časova do pet sati ujutro

Dodik: Od večeras u RS policijski čas, zabrana kretanja od 20 časova do pet sati ujutro Foto: PrntScr / You Tube
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u Republici Srpskoj od večeras biti uveden policijski čas i trajaće do daljeg od 20 časova do 5 časova ujutro.


Dodik je kazao da se takva mera uvodi zbog neodgovornih pojedinaca, jer su prethodnih dana zabeležena privatna okupljanja na kojima je bilo od 20 do 50 ljudi.

On je naveo da će kazne za one koje budu kršili pravila biti drastične, od 500 konvertibilnih maraka (oko 250 evra) do zatvorske kazne.

Dodik je najavio da će biti uvedena i mera potpune zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina.

"Situacija je veoma ozbiljna, ne možemo da tolerišemo ponašanje neodgovornih pojedinaca. Mi smo u opasnosti, tek ulazimo u teško stanje, nismo se odbranili", kazao je.

Dodik je rekao i da su na granici postavljeni šatori u koje će biti smešteni državljani BiH koji stižu iz inostranstva, navodeći da će tamo sprovoditi medicinska trijaža, odakle će neki, posle testiranja na korona virus, ići u medicinski šator, a ostali putem saradnje sa lokalnim zajednicama u opštine gde imaju mesto boravka.


Korona virus za sada nije ušao u zdravstveni sistem, sutra u Beogradu na sastanku s Vučićem

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da za sada korona virus nije ušao u Univerzitetsko-klinički centar (UKC) u Banjaluci.

"Za sada smo to sprečili", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, tek u maju će se znati da li je RS "u južnokorejskom ili milanskom scenariju".

On je najavio da će biti formiran lekarski tim za praćenje situacije na čijem čelu će biti doktor Nenad Stevandić.

Dodik je rekao da će ponovo tražiti da Centralna banka BiH smanji stepen obaveznih rezervi komercijalnih banaka, kako bi banke pomogle budžetima entiteta da budu likvidni.

Prema njegovim rečima, štete u privredi biće orgomne, prihodi će biti smanjeni, ali će stvarne posledice biti poznate tek u narednom periodu.

"Ono što smo skupili za investicije, moraćemo usmeriti na sanaciju", kazao je Dodik.

On je najavio da će sutra otputovati u Beograd na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će razgovarati o pomoći Srbije u medicinskoj opremi za bolnice u RS, pre svega respiratora.

Prema njegovim rečima, RS bi trebalo da putem UNDP dobije 25.000 testova za korona virus.

Dodik je kazao da je obećana i pomoć Turske BiH, da se razgovara i sa predstavnicima Kine, kao i Evropske unije kako bi BiH mogla da nabavi potrebnu medicinsku opremu.

Srpski član Predsedništva BiH je ponovo najavio mogućnost kontrole međuentitetske linije razgraničenje, navodeći da takva odluka ne bi imala političku pozadinu, niti je reč o nekoj secesionističkoj politici, već bi ta mera bila uvedena kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva RS.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side