09.04.2019 | 12:32h ► 16:30h Mostar

Dodik: Sramota me što sam sa Komšićem i Džaferovićem davao obećanja u Briselu

Dodik: Sramota me što sam sa Komšićem i Džaferovićem davao obećanja u Briselu Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio danas u Mostaru da ga je, kako je rekao, sramota što je sa hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem u Briselu davao bilo kakva obećanja.

"Mene je sramota što sam s Komšićem i Džaferovićem u Briselu davao ikakva obećanja. Mi imamo našu poziciju, tražim da se Srbi zastupaju onako kako kaže Ustav. Dramatične stvari, tražite status kandidata u EU, a niste u stanju da ispunite rok u Savetu Evrope", rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je ponovio da je "BiH propala zemlja", dodavši da je to "jasno svakom osim međunarodnim igračima".

"Ne pripadamo ovoj ekipi ljudi. Ja jesam član Predsedništva, ali predstavljam političku volju i politički projekat koji se zove Republika Srpska", istako je Dodik.

Dodik je to rekao komentarišući zastoj u formiranju vlasti na državnom nivou, s obzirom na to da su opšti izbori u BiH održani u oktobru prošle godine, a da još nije formiran novi Savet ministara BiH.

Dodik je za neformiranje vlasti optužio Stranku demokratske akcije (SDA).

"SDA misli da ima neku pametnu politiku onemogućavanja implementacije izbornih rezultata. Cilj im je da zadrže podobne Srbe na različitim pozicijama. Ide period u kojem se imenuju ljudi u agencijama‚", rekao je on.

On je kazao da ga "ne zanima stalno političarenje SDA, jaukanje i prikazivanje sebe kao više vrednog", dodavši da Republici Srpskoj pripada mesto predsedavajućeg i tri ministra u Savetu ministara BiH.

Dodik je danas u Mostaru otvorio 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru na kome će biti više od 860 izlagača iz 27 zemalja.

Regionalna N1 televizija objavila je da su brojne zvanice otkazale učešće na sajmu.

 

Dodik optužio SDA da namerava da naoruža Bošnjake i tvrdi da je o tome obavestio Vučića

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da postoji ilegalni plan prozivodnje oružja i municije u fabrikama namenske industrije u Federaciji BiH i da je zatražio proveru tih informacija.

"Upoznao sam (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića s tim", rekao je Dodik novinarima u Mostaru, javila je regionalna N1 televizija.

On je naveo da su u Mostaru, u poslednja tri meseca, u dva navrata održani sastanci SDA, kojima prisustvuju svi predsednici lokalnih stranačkih organizacija, predstavnici obaveštajne zajednice i bezbednosne komisije SDA, koja, kako je istako, organizuje popisivanje svih vojno sposobnih Bošnjaka.

Prema njegovim rečima, to se radi da bi se utvrdio tačan profil tih osoba, gde su bili, šta su radili u toku rata, kao i da se pripreme oni koji nisu vojno sposobni za "neke eventualnosti".

"Fabrike oružja i municije u FBiH, direktno pod kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećali su svoju nekontrolisanu proizvodnju u delovima oružja i municije i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za nedaj Bože nešto proizvodi", kazao je Dodik.

On je izrekao i optužbe na račun sadašnjih ministara u Savetu ministara iz RS, koji su iz SDS-a i PDP-a.

"Savet ministara treba njima da to propusti? Nemoguće je da se u fabrikama namenske industrije išta proizvodi mimo naloga koje daju oružane snage BiH ili konkretnog ugovora koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost. Oni govore kako je navodno Srbija spremna da se vojno angažuje u delu Kosova što je njihovo potpirivanje tenzija među ljudima ovde", kazao je Dodik.

On tvrdi da se u Sarajevu žele zadržati "podobni Srbi, kako bi mogli da puste njhove fabrike namenske industrije da rade i kako bi dozvolili da njihova obaveštajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike Srbije i RS".

"To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo", naveo je Dodik.

Dodao je da je "geneza tog problema daleka" i da je krenula od namere međunarodne zajednice da uništi sve fabrike namenske industrije u Republici Srpskoj, dok je u Federaciji BiH ostavila šest takvih fabrika.

"Sada vidimo da postoji ilegalni plan prozivodnja oružja i municije u fabrikama, takve informacije dolaze kod nas. Tražimo da se provere te informacije, da li je istina ili nije istina", zaključio je on.

Dodik je danas u Mostaru otvorio 22. Međunarodni sajam privrede u Mostaru na kome će biti više od 860 izlagača iz 27 zemalja.

U Mostaru danas boravi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a regionalna N1 televizija objavila je da su brojne zvanice otkazale učešće na sajmu.

 

Dodik otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otvorio je danas u Mostaru 22. Međunarodni sajam privrede.

Obraćajući se učesnicima sajma, čiji je ovogodišnji partner Kina, Dodik je rekao da se danas susreću privrednici kako bi sklopili poslove.

On je naveo značaj dobre saradnje s Kinom u trenucima globalnih problema, navodeći kako se od Kine može naučiti i kako napraviti ekonomski uzlet.

Dodik je kazao da i Srbija ima "jak uzlet" i da može da služi kao primer.

Prema njegovim rečima, sajam nije samo susret privreda već i susret kultura.

"Želim uspeh svim izlagačima i dobre poslovne aranžmane. Želim da ohrabrim partnere da se ubuduće okupe na ovako važnom događaju", rekao je Dodik.

Pokrovitelj sajma je Predsedništvo BiH, ali manifestaciji ne prisustvuju ni bošnjački, ni hrvatski član Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, niti bilo ko iz bošnjačkog političkog vrha.

Dolazak Džaferovića bio je najavljen, ali je on otkazao dolazak u Mostar.

U ime Hrvatske, sajmu prisustvuje ministar privrede Darko Horvat.

Ovogodišnji Sajam privrede u Mostaru trajaće do 13. aprila.

Uz Kinu, na sajmu je oko 860 izlagača iz tridesetak zemalja i iz svih oblasti privrede.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side