12.02.2020 Banjaluka

Dodik: RS će ići svojim putem, formiraće svoje nezavisne organe i funkcionisati na svojoj teritoriji

Dodik: RS će ići svojim putem, formiraće svoje nezavisne organe i funkcionisati na svojoj teritoriji Foto: prtscr ytb
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da današnja odluka političkih predstavnika u Republici Srpskoj znači da srpski predstavnici ostaju u institucijama BiH, ali da u njima neće odlučivati sve dok se ne reši pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Okupićemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou parlamenta, Saveta ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne reši pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS", kazao je Dodim za regionalnu N1 televiziju.

Povod za ovakvu odluku bila je nedavna odluka Ustvanog suda BiH, prema kojoj poljoprivredno zemljište ne pripada entitetima, već državi BiH.

"Veoma jasno se u Ustavu kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. Tu nije navedena imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS", ocenio je Dodik.

Upitan šta je rešenje, on je odgovorio da će "RS ići svojim putem".

"Rešenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Upitan da li je to kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, on je odgovorio da je "Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika" i to, kako je ocenio, na štetu RS.

"Visoki predstavnik je međunarodni kriminalac, koji je kršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH i mijenjao politički sistem u BiH", istakao je Dodik.

Dodik je najavio da će se razgovarati sa dvoje sudija Ustavnog suda BiH iz RS u toj instituciji, navodeći da su oni dobro radili svoj posao, ali da su marginalizovani u Ustavnom sudu BiH.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side