13.11.2019 Beograd

Dodik: Zaključci parlamenta RS nisu usvojeni da bi ih PIK odbacivao ili prihvatao

Dodik: Zaključci parlamenta RS nisu usvojeni da bi ih PIK odbacivao ili prihvatao Foto: Beta / MOS Srbije / Aleksandar Petrovic
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira (PIK) odbacivao ili prihvatao.

 

Ambasadori zemalja članica PIK-a odbacili su danas zaključke s posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, navodeći da se ti zaključci zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

U izjavi ambasadora, sa kojom se nije složio ambasador Rusije, istaknuto je da suverenitet ima samo država BiH i da Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta.

Posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Londonu je u decembru 1995. godine održana Konferencija o sprovođenju mira u BiH, na kojoj je uspostavljen Savet za sprovođenje mira (PIK).

Članice Upravnog odbora PIK-a su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska. ;Upravni odbor PIK-a visokom predstavniku daje političke smernice.

Međutim, Dodik je za Novinski agenciju RS Srna naveo da ni Dejtonskim mirovnim sporazumom niti Ustavom BiH uopšte nije predviđeno ;telo kakav je PIK.

"Zaključke je usvojila Narodna skupština RS koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. PIK je samoorganizovano telo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je reč o telu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima", naveo je Dodik.

Ocenio je da "forum ambasadora u okviru PIK-a, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vreme, niti ima pravno utemeljenje, niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konastantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH".

"Јasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto", rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, da bi se tumačili Dejtonski sporazum i Ustav BiH nije potreban niko iz međunarodne zajednice, jer RS, kao je naveo, ima sposobnih ljudi koji kompetentno mogu da tumače sve sporazume i odluke.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side