21.05.2018 Banjaluka

Dragičević u ime 100 građana podneo kriviče prijave za ubistvo svog sina, traži novi tim tužilaca

Dragičević u ime 100 građana podneo kriviče prijave za ubistvo svog sina, traži novi tim tužilaca Foto: pixabay
Davor Dragičević, otac 21-godišnjeg Davora Dragičevića, koji je pronađen mrtav 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas u Banjaluci, podneo je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka stotinu krivičnih prijava građana za ubistvo njegovog sina protiv nepoznatih počinilaca, koji su još na slobodi.

Dragičević je novinarima rekao da je to "simboličnih stotinu prijava", najavljujući da će narednih dana podneti još oko 50 hiljada istih prijava.Grupa "Pravda za Davida", koja broji više od 300 hiljada članova, organizovala je pre par dana potpisivanje krivičnih prijava za teško ubistvo Davida Dragičevića, koji mogu potpisati svi građani koji to žele, kako u RS, BiH, tako i u regionu i dijaspori.

Davor Dragićević danas je predao i zahtev glavnom republičkom tužiocu Mahmutu Švraki da se formira novi tužilački tim u, kako je naveo, krivičnom predmetu "teško ubistvo" njegovog sina.

On traži da se ovaj predmet izuzme iz nadležnosti glavnog okružnog tužioca Banjaluka Želimira Lepira i postupajućeg tužica Dalibora Vreće i da se preda u nadležnost drugom timu, jer, kako je naveo, postoji osnov sumnje da su Lepir i pojedini tužioci iz sadašnjeg tužilačkog tima "saučesnici u teškom ubistvu Davida Dragičevića".

"Saučesništvo se ispoljava zloupotrebljavanjem službenog položaja ili ovlaštenja u svrhu pomoganja neposrednom izvršiocu i drugim saučesnicima poslije krivičnog dela", navodi se u zahtevu.

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen 23. marta, a da je prethodno mučen i teško zlostavljan.

Prema njegovim rečima, od 18. marta, kada je nestao njegov sin, "montiraju se pojedine stvari" u slučaju ubistva Davida Dragičevića, dok tužilački tim koji radi na slučaju uništava dokaze.

Dragičević je još kazao da institucijama daje rok do 31. januara 2019. godine, kada bi njegov sin slavio 22 rođendan, da se iznesu punu istinu u vezi sa njegovom smrću.

"U suprotom planiram svoju sahranu", naglasio je on.

Davor Dragičević je potvrdio da je preko posrednika dobio ponudu ljudi iz vlasti da se za smrt njegovog sina optuže dva inspektora MUP RS, a da on zauzvrat zaustavi okupljanja građana na Trgu Krajine u Banjaluci, što je on odbio.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta.

Dva dana kasnije načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je slučaj smrti mladića rešen, odnosno da je on u noći nestanka imao tuču sa grupom mladića, da je potom opljačkao jednu kuću u naselju Lauš i onda "zadesno" završio u rečici Crkvena.

Roditelji mladića nisu prihvatili policijsku verziju i tvrde da je on u noći 18. marta otet, da je potom prebačen na nepoznatu lokaciju, gde je danima brutalno prebijan, mučen, silovan, te da je potom udavljen i 23. marta između 22 i 23 časa bačen u Crkvenu.

Davor Dragičević objavio je više fotografija sa reobdukcije tela svog sina, koju je obavio patolog sa VMA iz Beograda Ivica Milosavljević, na kojima se vidi da je mladiću slomljena vilica, izbijeni zubi, da ima velike podlive na leđima, u predelu bubrega…

Banjalučki patolog Željko Karan je u svom obdukcionom nalazu, rađenom po nalogu tužioca, naveo da je David Dragičević imao "lakše zaživotne povrede", a da je smrt nastupila utapanjem.

Povodom smrti Davida Dragičevića formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS, koji ispituje sve aktere ovog slučaja i koji će svoj izveštaj dostaviti parlamentu RS.

Mediji bliski vlasti u RS, kao i pojedini tabloidi i portali iz Srbije optužuju Davora Dragičevića da po nalogu Amerikanaca zloupotrebljava smrt svog sina da bi izazvao "obojenu revoluciju" i srušio vlast sa Miloradom Dodikom na čelu, te da radi na "destabilizaciji i uništenju RS".

Dragičević je odbacio sve takve navode, ocenivši ih sramnim, ističući da on samo želi istinu o smrti svog sina, kao i da se ubice, nalogodavci i saučesnici izvedu pred lice pravde.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side