16.11.2018 Podgorica

Dve rezolucije o Podgoričkoj skupštini u parlamentu Crne Gore

Dve rezolucije o Podgoričkoj skupštini u parlamentu Crne Gore Foto: Pixabay - Ilustracija
Skupština Crne Gore mora se odrediti prema svim bitnim pitanjima a među njima spada Podgorička skupština, rekao je potpredsednik parlamenta Branimir Gvozdenović, pošto su poslanici vladajuće koalicije podneli predlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Gvozdenović je kazao da se zanemarivanjem nelegalnosti i nelegitimnosti Podgoričke skupštine, a povodom njene stogodišnjice, pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.

"Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikanstku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana", naveo je Gvozdenović u izjavi za javnost.

Poslanici vladajuće koalicije podneli su u skupštinsku proceduru predlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

U međuvremenu je opzicioni Demokratski front (DF) najavio da će imati svoju rezoluciju kojom će snažno osuditi i van snage staviti, kao navode, "sramni čin kapitulacije Crne Gore iz 1916. godine".

Poslanik DF-a Jovan Vučurović je kazao da je "takozvana" rezolucija koju je predložila Demokratska partija socijalista (DPS) apsolutno beznačajan dokument, kojim se iznova plasiraju istorijski falsifikati i neistine, preneli su podgorički mediji.

"Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori" ili "Velika narodna skupština" poznata po kraćem nazivu "Podgorička skupština", zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. godine. Njena najpoznatije odluke su bile zbacivanje kralja u izgnanstvu Nikole Prvog Petrovića i njegove dinastije Petrović-Njegoš u korist dinastije Karađorđevića, i prisajedinjenje Crne Gore Kraljevini Srbiji, odnosno odluka o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je juče da je Podgorička Skupština 1918. bila velika izdaja Crne Gore i da svako ko poziva da se slavi taj dan, poziva da se slavi izdaja i propast Crne Gore.


 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side