20.05.2018 | 15:50h ► 17:16h Sarajevo

Erdogan: Turska nastavlja podržavati BiH u svim segmentima

Erdogan: Turska nastavlja podržavati BiH u svim segmentima Foto: Bosnian Presidency / Branimir Vaskovic
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da će Turska nastaviti da pruža podršku očuvanju teritorijalne celovitosti i suverentiteta BiH.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što posle tri godine dolazi u BiH, zahvalivši predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na gostoprimistvu koje mu je ukazao.

Erdogan je izrazio je nadu da će predstojeći opšti izbori u BiH dovesti do očuvanja mira i stabilnosti.

"Nadam se da će izbori u BiH biti prilika za jačanje naših odnosa i da će biti održani u skladu s demokratskim standardima", istakao je turski predsednik posle sastanka sa Izetbegovićem.

On je dalje rekao da je sa Izetbegovićem razgovarao o političkim, kulturnim, turističkim, infrastrukturnim i poljoprivrednim pitanjima.

Navodeći da Turska u pogledu jačanja infrastrukture pruža jaku podršku kompletnoj regiji, Erdogan je ocenio da će turske kompanije više raditi i na projektima infrastrukture u BiH.

"Veliku važnost pridajemo i regionalnim odnosima. Nastavljamo s implementacijom trojnih mehanizama između Turske, BiH, Srbije i Hrvatske", naveo je on.

Erdogan je podržao aktiviranje Akcionog plana za ulazak BiH u NATO (MAP), naglašavajući da Turska "nikada neće ostaviti BiH na putu ka NATO-u".

Foto: Beta / AP / Amel Emric

"Nakon pokušaja vojnog udara, želim da se zahvalim BiH za podršku koju je pružila Turskoj i mom narodu", istakao je predsednik Turske, dodavši da očekuje da BiH okonča delovanje svih struktura Fetulafa Gulena - FETO na teritoriji te zemlje.

BiH će za to, kako je kazao, imati podršku Turske.

"Nastavićemo pružati podršku BiH na svim poljima. Mi nemamo nikakvu skrivenu nameru prema BiH, osim namere prosperiteta", kazao je Erdogan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je posle sastanka sa Erdoganom da BiH i Turska imaju odlične odnose i da se saradnja dve zemje manifestuje kroz veliki broj potpisanih sporazuma.

"Turska je uz nas, u Savetu za primenu mira (PIC), podržavaju naš put u EU i NATO, podržavaju nas kada je u pitanju ekonomija BiH. Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona", rekao je Izetbegović.

On je čestitao Turskoj na snazi koju pokazuje u stabilizaciji prilika, kako je kazao, važnih ne samo za Tursku, već i Evropu.

"Uspeli ste se brinuti o tri miliona izbeglica. Borite se sa teroristima. Vaše vojne akcije nisu ishodile velikim žrtvama i bile su veoma uspešne", kazao je Izetbegović.

Foto: Beta / AP / Amel Emric

Prema njegovim rečima, Turska i BiH imaju najveći broj međudržavnih sporazuma, a ekonomska saradnja dve zemlje je značajno porasla.

"Trgovinska razmena se popela na skoro 800 miliona dolara. Nadam se da će novi Sporazum o trgovini uskoro biti potpisan, što će dodatno pojačati saradnju, tako da ćemo uskoro premašiti razmenu od milijardu eura", dodao je Izetbegović.

On je dodao da je razgovarano i o o najznačanijem projektu, odnosno o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, odnosno tri prstena tog puta. "S obzirom da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda, tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Na leto ćemo ići sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore odnosno graditelje ovog autoputa", rekao je Izetbegović, dodavši da je danas potpisano Pismo namere o izgradnji autoputa.

On je izrazio podršku trilateralnoj saradnji BiH, Turske i Srbije, izrazivši nadu da će sastanak predstavnika tri zemlje biti održan na leto.

 

Čuo sam za pretnje, zbog njih sam i došao u BiH

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da je iz turske obaveštajne služe dobio informacije o mogućem atentatu na njega tokom posete balkanskim zemljama i da je upravo zbog tih pretnji došao u BiH."Iz obaveštajne službe sam to čuo. Upravo zbog toga što su stigle (pretnje), ja sam došao ovde", kazao je Erdogan.

On je dodao da ga pretnje ne mogu zaustaviti na putu kojim ide, "baš kao i one noći 15. jula".

Na taj dan pre dve godine u Turskoj je pokušan vojni udar, a Erdogan je za to optužio disidenta Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD.

"Kao što znate, hiljade ljudi iz različitih evropskih država je ovde, ako ne vide lidera kojeg žele da vide, ako se s njim ne susretnu, to ne bi bilo dobro za mene", izjavio je Erdogan.

Ranije je objavljeno da su turske obaveštajne agencije dobile dojavu o mogućem atentatu na predsednika Turske tokom njegove posete balkanskim zemljama.

Vlasti u BiH su navele da ne raspolažu informacijama da je u BiH ugrožena Erdoganova bezbednost.

 

Izetbegović na skupu u Zetri: Bog vam je poslao Erdogana, zato ga podržite

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je na početku kongresa Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je ujedno predizborni skup uoči predstojećih prevremenih predsedničkih izbora u Turskoj, da je "Bog Turcima poslao Redžepa Tajipa Erdogana i da ga trebaju podržati".

"Drago mi je da vidim izmešane zastave BiH i Turske, dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu", kazao je Izetbegović.Ta bitka, poznata i kao bitka na Galipolju, desila se 1914. godine kada su britanske i francuske snage pokušale da osvoje Istanbul.

"Sudbina nam je bila slična. Pokušali su i Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vere, identiteta, istorije i ponosa…", kazao je Izetbegović.

On je citirao reči iz Kurana, prema kojima "svakih sto godina Bog pošalje narodu čoveka koji će mu vratiti veru, a kada ga pošalje onda mu i pomogne, a kad mu pomogne niko ne može da ga pobedi".

"Mi smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete obasniti kako smo uopšte uspeli da se odbranimo, to je samo božja volja", izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, danas se jedino "božjom voljom" može objasniti to da se Turska nosi, čak i napreduje, upkos brojnim problemima, "unutrašnjim neprijateljima, neprijateljima na svojim granicama, milionima izbeglica".

"Turska, ne da se nosi s tim, već i dalje napreduje, zato što imate čoveka kojeg vam je bog poslao, ime mu je Redžep Tajip Erdogan. A kad vam bog takvog čovjeka pošalje, imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana, to su vaši glasovi, Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobedu", rekao je Izetbegović.

Na skupu u "Zetri" Erdogan i Izetbegović pojavili su se u društvu svojih supruga.

Skupu prisustvuje i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema procenama sarajevskih medija, skupu prisustvuje više od deset hiljada Erdoganovih pristalica iz BiH, regiona i zapadnih zemalja.

Erdoganova vladajuća AK partija prethodno je nameravala održati predizborne skupove u Nemačkoj i Holandiji, ali ih vlasti tih zemalja nisu odobrile.

autor: MIM/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side