U najvećim hrvatskim gradovima izvestan drugi izborni krug
21.05.2017 | 12:23h ► 20:01h Zagreb

U najvećim hrvatskim gradovima izvestan drugi izborni krug

U najvećim hrvatskim gradovima izvestan drugi izborni krug Foto: Pixabay
U najvećim hrvatskim gradovima izvestan je drugi krug izbora za gradonačelnika, a zanimljivo je da su u Zagrebu i Splitu najviše glasova osvojili donedavno otpisani kandidati, pokazuju rezultati izlazne ankete agencije Ipsos Puls koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

Prema prvim procenama rezultata lokalnih izbora, u Zagrebu će u drugom krugu za dve nedelje snage odmeriti aktuelni gradonačelnik Milan Bandić (30,08 odsto) i kandidatkinja Hrvatske narodne stranke (HNS) i Socijaldemokratske partije (SDP) Anka Mrak-Taritaš (26,8 odsto).

Bandić juri svoj šesti mandat, a poslednjih godina je suočen s nekoliko istraga i optužnica zbog korupcije.

Zanimljvo je i da ankete pokazuju da je u Zagrebu u trci za gradonačelnika kandidat vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Drago Prgomet tek na petom mestu s 5,8 odsto glasova, dok je nezavisna Bruna Esih osvojila 10, 3 odsto glasova. Uz nju je stao sada već bivši HDZ-ovac i jedna od ikona hrvatske desnice, kontroverzni Zlatko Hasanbegović. Zbog toga što se njegovo ime našlo na listi Brune Esih, Hasanbegović je isključen iz HDZ.

U Splitu je najviše glasova dobio kontroverzni preduzetnik i bivši gradonačelnik Željko Kerum

29,9 odsto glasova i u drugom krugu će mu izazivač najverovatnije biti Andro Krstulović Opara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s osvojenih 25,4 odsto glasova. Kerum je tek nedavno u istraživanjima javnog mnenja isplivao kao ozbiljan kandidat.

U Rijeci je uverljivo prvi aktuelni gradonačelnik Vojko Obersnel iz SDP ( 44,99 odsto), ali će, prema rezultatima anketa, morati u drugi krug najverovatnije s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem (15,19 odsto). Na trećem mestu je Kristijan Staničić iz HDZ s 13,35 odsto glasova.

U Osijeku vodi aktuelni gradonačelnik Ivan Vrkić (38,35 odsto), kojeg podržavaju SDP i HNS, a na drugom mestu je Ivana Šojat iz HDZ  (18 odsto).

Državna izborna komisije počeće od 21 čas da objavljuje prve nepotpune rezultate na svojim internet stranicama. Nezvanično se procenjuje da je izlaznost na lokalne izbore bila oko 50 odsto.

Oko 3, 7 miliona birača u Hrvatskoj birali su danas članove predstavničkih tela jedinica lokalne i regionalne samouprave, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamenike. Birali su se i zamenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina.

Kampanja za lokalne izbora bila je u senci krize vlasti pošto se neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.

Lokalni izbori su prvi pravo test za vladu desnog centra Andrej Plenkovića iz HDZ, a analitičari ocenjuju da će od rezultata izbora zavisiti i hoće li se uskoro ići i na parlamentarne izbore.

 

HR: Zatvorena birališta, izlaznost do 16.30 h - 35,2 %

U Hrvatskoj su u 19h zatvorena birališta na lokalnim izborima na kojima su birači odlučivali ko će naredne četiri godine biti na vlasti u 576 lokalnih jedinica.

Kako prenose hrvatski mediji, do 16.30 h glasalo je milion i 190 hiljada birača, odnosno 35,2 odsto, što je za 2,2 odsto više nego na izborima 2013. godine. Pravo glasa imalo je 3.720.000 birača.

Prve rezultate izbora objaviće Državno izborno poverenstvo posle 21 sati.

Na lokalnim izborima za oko 9.500 mesta u predstavničkoj i izvršnoj vlasti nadmetalo se više od 47 hiljada kandidata.

Građani su birali 20 župana, gradonačelnika Zagreba, grada koji ima i status županije, kao i još 555 gradonačelnika i opštinskih načelnika kao i njihove zamenike.

Kad je reč o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i veća i 5152 članova opštinskih veća.

 

Građani Hrvatske danas biraju lokalne vlasti

U Hrvatskoj su jutros u 7.00 otvorena birališta na kojima oko 3,7 miliona birača bira članove predstavničkih tela jedinica lokalne i regionalne samouprave, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamenike.

Biraće se i zamenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opšte liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo da biraju i zamenike opštinskih načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gde je to pravo utvrđeno.

Državljani drugih država EU po prvi put mogu da biraju i da budu birani u predstavnička tela, ali oni ne mogu da biraju izvršnu vlast, odnosno opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Na lokalnim izborima ne može da se glasa izvan mesta prebivališta.

Za oko 9.500 mesta u 576 lokalnih jedinica takmiči se oko 47.600 kandidata, što je za 9.000 manje nego na izborima pre četiri godine. Biračka mesta biće otvorena do 19 časova, a prve rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje na svojim stranicama posle 21.00.

Najzanimljiviji su izbori za gradonačelnike četiri velika grada – Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, gde se očekuje neizvesna trka i verovatni drugi krug za dve nedelje.

Uz borbe za velike gradove biće zanimljivo i u dalmatinskim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gde se očekuje glavna bitka izmedu doskorašnjih koalicionih partnera u vlasti - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, kao i u Metkoviću, odakle su vođe Mosta. Dalmatinske županije su tradicionalno naklonjene HDZ.

Kampanja za lokalne izbora bila je u senci krize vlasti pošto se neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ-a i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.

Lokalni izbori su prvi pravi test za vladu desnog centra Andrej Plenkovića iz HDZ-a, a analitičari ocenjuju da će od rezultata izbora zavisiti i hoće li se uskoro ići i na parlamentarne izbore.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side