Han: Dobre vesti iz Crne Gore
01.08.2019 Podgorica

Han: Dobre vesti iz Crne Gore

Han: Dobre vesti iz Crne Gore Foto: PrtScn
Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je odluku Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona.

Te dve patrije ulaskom u Odbor formalno prestaju da bojkotuju rad parlamenta. Oni su van skupštinskih klupa od izbora u oktobru 2016. godine.

Najnoviji razvoj događaja Han je opisao kao "dobre vesti iz Crne Gore".

"Dve opozicione partije su pristale da učestvuju u privremenom parlamentarnom odboru za obimnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Odličan posao Ambasade EU u Crnoj Gori. EU će nastaviti da asistira u ovim reformama. Sve oči su sada uprte u implementaciju", napisao je na Tviteru evropski komesar.

Ulasku Demokrata i URA-e u Odbor prethodilo je sinoćno izglasavanje amandmana koje su te partije predložile.

U do sada neviđenoj situaciji u crnogorskom parlamentarizmu, Demokrate ;su izdejstvovale da Skupština usvoji njihove amandmane, a da se ne pojave na sednici. Amandmane su zvanično podneli poslanici vladajuće koalicije, članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Iako sve informacije ukazuju da je usvajanju Odluke u Skupštini prethodio politički dogovor između opozicionih Demokrata i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), uz posredstvo predstavnika Evropske unije i van očiju javnosti, ni jedna od učesnica dijaloga nije potvrdila da je razgovora uopšte bilo.

Amndamani koji su usvojeni ne previđaju formiranje tehničke vlade na čemu je insistirala opozicija tokom proletnjih građanskih protesta već nadzornog tela koje bi nadgledalo sprovođenje dogovorenih izbornih pravila.

Poslanici su prihvatili da se odluke ;donose tročetvrtinskom podrškom, da radno telo promeni ime u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da se implementiraju sve preporuke OEBS-a.

Predviđeno je i da Odbor odobrava Predlog zakona o medijima, odobrava i predlaže Zakon o RTCG i bira članove Saveta Javnog servisa.

Demokratski front je tokom sednice oštro kritikovao ;Demokrate, navodeći da je sinoć sklopljen brak između lidera DPS-a i Demokrata, Mila Đukanovića i Alekse Bečića.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side