Han: EK će u maju preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom
14.05.2019 Brisel

Han: EK će u maju preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Han: EK će u maju preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom Foto: print screen
Evropska komisija će krajem maja preporučiti otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada Evropska komisija objavi godišnji izveštaj o napretku zemalja koje su u procesu proširenja.

Han je međutim ukazao da od zemalja članica EU zavisi da li će se saglasiti sa preporukom Evropske komisije.

"Obe zemlje su ispunile uslove i sada je na zemljama članicama da izađu sa političkim procenama", rekao je evropski komesar.

Kako navodi RSE ovo će biti prva preporuka za Albaniju i deseta za Severnu Makedoniju za otvaranje pristupnih pregovora.

Radio slobodna Evropa ukazuje da su u međuvremenu Skoplje i Atina postigli Prespanski sporazum oko spora oko imena kojim bi trebalo da se deblokira evroatlantski put Severne Makedonije.

Han je rekao da je Skoplje obavilo izuzetan posao u ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o članstvu sa EU.

"Moramo da priznamo ogroman napredak koji je postigla Severna Makedodnija u prevazilaženju bilateralnih konflikta, što je bio i preduslov za buduće članstvo", rekao je Han.

Načelno je planirano da Savet ministara EU donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa ovim zemljama u junu, ali se očekuje da će rasprava biti odložena za kasniji datum jer je nekim zemljama potrebna saglasnost nacionalnih parlamenata i vremenski okvir između preporuke i junskog stanaka veoma je mali da bi se ispoštovale sve procedure.

Han je rekao da je uvek bila namer da odluka bude doneta tokom leta.

Kako prenosi RSE prema nezvaničnim informacijama postoje naznake da bi moguća rasprava o otvaranju pristupnih pregovora mogla da bude na ministarskom sastanku u julu, što bi bilo prvo važno zasedanje tokom finskog predsedavanja EU. Finska od 1. jula preuzima predsedavnje EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side