23.01.2020 Cetinje

Hiljade vernika i večeras na ulicama, prvi moleban u Cetinjskom manastiru

Hiljade vernika i večeras na ulicama, prvi moleban u Cetinjskom manastiru
Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i građana i večeras protestuju širom Crne Gore tražeći da se van snage stavi Zakon o slobodi veroispovesti koji je usvojen 27. decembra.

Moleban je večeras prvi put održan u Cetinjskom manastiru u kome je sedište mitropolije Crnogorsko primorske, ali ne litija u tom gradu jer je Mitropolija odustala od protestne litije posle sugestije policije.

Litija je otkazana iz bezbednosnih razloga, pošto je juče na Cetinju održan skup protivnika litije.

Mitropolija je prihvatila argumentaciju policije da su "u posedu pouzdanih informacija da bi u toku litije moglo da dođe do ozbiljnog narušavanja reda i mira", i da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović pozvao je večeras "braću koja su juče išla drugim ulicama da im se pridruže u borbi za bolju i pravednu Crnu Goru". "Nema nama molitve bez vas", poručio je Perović.

On je kazao da će prva litija na Cetinju biti zajedno sa njima, prenele su Vijesti.

Preko puta Cetinjskog manastira okupila se grupa građana, kako kažu, da bi bili sigurni da će biti ispoštovan dogovor da litije neće biti. Oko manastira je bio primetan veći broj policajaca, prenose mediji.

Litije i molebani u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti se od Božića održavaju četvrtkom i nedeljom.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je u besedi poslije molebana u Bijelom Polju istakao da će vjernici molitvama Presvetoj Bogorodici zajedno podneti ovo iskušenje koje nije malo.

"Ono veče kada je usvajan ovaj bezakoni zakon molio je mitropolit Amfilohije samo jedan amandman da se ubaci u taj zakon, u kojem bi pisalo da onaj ko želi da ospori imovinu crkve, najprije to uradi sudskim putem, pa onda da se upiše na vlasnika ili nosioca prava. A ne, kako je predviđeno ovim zakonom, da instititucija koja je pod upravom Vlade, odnosno katastar, uknjiži svu imovinu na državu, a posle da crkva dokazuje da to nije tako", kazao je Pejić.

Mitropolija je pred samo glasanje o Zakonu predložila oko 100 amndamana ali je parlament sve odbio.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je, povodom najave premijera Duška Markovića da će im do kraja nedelje uputiti poziv za razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, da "ako je poziv na dijalog samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor".

On je, u izjavi za Dan, poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast, na prvom mestu, spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnela na sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side