28.12.2019 Beograd

Hrvatska se sprema za drugi krug predsedničkih izbora

Hrvatska se sprema za drugi krug predsedničkih izbora Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic
U Narodnim novinama štampa se tri miliona i 840 hiljada glasačkih listića za drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj, koji će se održati u nedelju, 5. januara.


U poređenju s listićima iz prvog kruga, listići za drugi su manjeg formata, jer će na njima biti samo imena Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i Zorana Milanovića (SDP).

Cena jednog glasačkog listića iznosi 24 lipe (0,032 evra ili 3,76 dinara), ukupna cena svih listića je 900.000 kuna (121.000 evra), a kad se dodaju i troškovi ostalog izbornog materijala, cena štampanja je 1,2 miliona kuna (161.000 evra), rekla je u petak potpredsednica Državnog izbornog povereništva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.

Uz glasačke listiće, DIP je naručio i štampanje ostalog izbornog materijala: formulara za zapisnike biračkih odbora, izbornih povereništava, plakate.

Glasački listići za izbore u Hrvatskoj prvo se šalju na udaljena odredišta: u Australiju, Severnu i Južnu Ameriku, potom u zemlje Evrope, i do utorka bi trebalo da su svi distribuirani.

U prvom krigi glasanja, 22. decembra, kandidat levog centra Zoran Milanović (Socijaldemokratska partija) osvojio je najviše glasova (29,55 odsto), a druga (26,65 odsto) je bila aktuelna predsednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar-Kitarović, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side