19.09.2018 Zagreb

Hrvatski ministar: Cilj Vlade je da se ide u penziju sa 67 godina

Hrvatski ministar: Cilj Vlade je da se ide u penziju sa 67 godina Foto: Pixabay
Ministar rada i penzionog sistema Hrvatske, Marko Pavić rekao je danas da je cilj Vlade odlazak u penziju sa što dužim stažom, te će tako i iznos penzije biti veći, i pozvao sindikate da im bolje objasni argumente.

Predlog cilj celovite reforme penzionog sistema je njegova dugoročna održivost, prenela je agencija Hina.

Pored produženja radnog veka do 67. godine života već od 2031. godine, biće "oštrije penalizacije" prevremenog penzionisanja i drugih novina.

"Ova Vlada je odgovorna i ne želi da dug prebaci na sledeće generacije, želimo da nađemo održiv način finansiranja", rekao je Pavić.

"Pronaći ćemo rešenje da budući penzioneri imaju veće penzije, barem jednake sadašnjim", dodao je on.

Ministar se osvrnuo i na nezadovoljstvo sindikata koji su prvi sastanak s njim napustili zbog neuvažavanja njihovih predloga, od kojih je jedan bio i skraćenje staža za penzionisanje, suprotno nameri Vlade.

"Javno pozivam sindikate da još jedanput zajedno sednemo za sto. Vlada ulaže u jačanje sindikata, jer želimo jači socijalni dijalog. Pozivam ih da im još jednom objasnimo argumente", rekao je ministar. 

"Cilj ove Vlade je da ljudi koji odlaze u penziju, odlaze sa što dužim stažom, kako bi time imali i veće penzije. Penzije sigurno neće opadati, imamo rekordan rast penzija ove godine, preko šest odsto", rekao je Pavić, i dodao da se predviđa rast minimalne penzije od tri odsto. 
 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side