24.01.2020 Sarajevo

Izetbegović pozvao članove VSTS da podnesu ostavke

Izetbegović pozvao članove VSTS da podnesu ostavke Foto: Prtscr
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je članove Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) da podnesu ostavke, navodeći da su izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim krugovima, kao i među građanima BiH.

"Izveštaj o radu VSTS nije dobio podršku nijednog poslanika, ni delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što samo po sebi dovoljno govori", rekao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA.

On je dalje rekao da SDA neće podržati učešće Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Vladi Federacije BiH.

"Dokle god potpredsednik Federacije BiH ima značajna ovlašćenja, a pozicija potpredsednika RS je protokolarna, i dokle god u Vladi RS nema ministara iz SDA - takav predlog neće imati kredibilitet", rekao je Izetbegović.

Lider SDA je pozvao HDZ BiH da saopšti kandidata za predsednika Federacije BiH, navodeći da izmene Izbornog zakona ne treba dovoditi u vezu sa formiranjem Vlade Federacije BiH.

On je pozvao i da se završi imenovanje ministra za ljudska prava i izbeglice BiH, kako bi se kompletirao Savet ministara BiH.

"Imali smo dogovor koji je definisao da će na ovu funkciju biti imenovan nestranački kandidat iz RS, iz reda ostalih, koji će biti predložen od partnera iz Republike Srpske, u konsultacijama svih članica. Ovaj deo nije izvršen", kazao je lider SDA.

Izetbegović je još zatražio da Savet ministara BiH hitno pristupi realizaciji projekata za koje su obezbeđena sredstva, poput Koridora 5C i gradnje magistralnih puteva.

SDA je pozdravila predlog povećanja osnovice plata za pripadnike Oružanih snaga BiH sa najnižim koeficijentom za obračun plata, koji čine skoro 80 posto ljudstva u toj strukturi.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side