20.07.2019 Prijedor

Kod Prijedora sahranjeno 86 muslimana ubijenih tokom rata u BiH

Kod Prijedora sahranjeno 86 muslimana ubijenih tokom rata u BiH Foto: Beta / Almir Alić
Nekoliko hiljada ljudi danas je u Bosni i Hercegovini prisutvovalo sahrani 86 muslimana koje su srpske snage ubile tokom rata u toj zemlji.

Posle kolektivne molitve na stadionu Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora, posmrtni ostaci žrtava sahranjeni su na različitim mestima, javila je regionalna televizija N1.

Najviše žrtava, njih 68, sahranjeno je na groblju Kamičani u Kozarcu.

Radi se uglavnom o žrtvama čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, gde su srpske snage u avgustu 1992. godine ubile oko 200 Bošnjaka i Hrvata, prenose mediji u BiH.

Tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine u Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, a još uvek se traga za oko 500.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je prisustvovao kolektivnoj molitvi kod Prijedora, izjavio je danas da "zločin u Prijedoru ima sve elemente genocida", prenosi N1.

"Ko zna šta bi bilo sa ljudima koji su bili u logorima da novinari i međunarodne organizacije nisu otkrile te logore. Kako drugačije to kvalifikovati nego kao genocid", rekao je Džaferović.

On je dodao da ga "čudi da ni međunarodno ni pravosuđe BiH" do sada nisu nazvali taj zločin "pravim imenom".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side