11.10.2019 Zagreb

Komisija: Plenković povredio načelo transparentnog i savesnog postupanja jer nije prijavio kuma

Komisija: Plenković povredio načelo transparentnog i savesnog postupanja jer nije prijavio kuma Foto: Beta, AP
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučila da je premijer Hrvatske Andrej Plenković povredio načelo savesnog i transparentnog postupanja, jer to da mu je Igor Prekaz venčani kum nije rekao kada se raspravljalo o imenovanju Prekaza za ambasadora Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Komisija je većinom glasova donela odluku da je funkcioner povredio načela savesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklarisanja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema telima koja su učestvovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan", objavila je predsednica Komisije Nataša Novaković.

Dve članice Komisije su u raspravi izrazile suprotno mišljenje utvrdivši da Plenković nije povredio zakon, jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o Prekazu, već su u to uključeni i predsednica Hrvatske, Vlada i Odbor Sabora Hrvatske za spoljnu politiku.

Premijer Plenković je danas kritikovao odluku Komisije rekavši da ona nije utemljena na zakonu i da je "reč o percepciji troje ljudi". On je rekao da je Prekaz karijerni diplomata i da činjenica da mu je on venčani kum, nije bila relevantna da postane ambasador, prenela je televizija N1.

Na odluku Komisije reagovalo je i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova koje smatra da je odluka neosnovana, jer je postupak imenovanja Prekaza sproveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama.

U saopštenju pres službe ministarstva navodi se da je Igor Prekaz predložen za ambasadora "isključivo na osnovu njegove dugogodišnje iskusne diplomatske karijere, stručnih kvalifikacija, neospornih profesionalnih dostignuća i mnogobrojnih istaknutih diplomatskih zasluga". Podseća se da je Pokaz zaposlen u Ministarstvu od 1994. godine i da je bio ambašador u Rusiji i Stalnoj misiji Hrvatske pri NATO.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side