08.07.2019 Zagreb

Krivična prijava bivšem sekretaru kninskog SUP i komandantu zatvora zbog ratnog zločina 1991.

Krivična prijava bivšem sekretaru kninskog SUP i komandantu zatvora zbog ratnog zločina 1991. Foto: Pixabay
Šibensko-kninska policija saopštila je danas da je zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika podnela krivične prijave protiv četiri osobe, među kojima su ratni sekretar SUP Knin i tadašnji komandant kninskog zatvora.

U saopštenju se navodi da je sprovedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena osnovana sumnja da su sada 62-godišnjak, 53-godišnjak, 55-godišnjak i 54-godišnjak, tokom septembra i oktobra 1991. počinili krivično delo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na štetu četvorice pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Osumnjičeni trenutno nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, a šibensko-kninska policija je protiv njih podnela krivičnu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu.

Prema saopštenju policije, 62-godišnjaku se stavlja na teret da je kao tadašnji sekretar SUP-a Knin, u periodu od 27.septembra do 14. oktobra 1991. godine znao da njemu potčinjeni pripadnici SUP-a Knin, među kojima i osumnjičeni 53-godišnjak, fizički i psihički zlostavljaju ranjene zarobljene pripadnike MUP-a, a nije preduzeo ništa da to spreči.

Uz njih je osumnjičen i 55-godišnjak koji je kao komandat Okružnog zatvora Knin „Stara bolnica“ u periodu od 14. oktobra do 2. novembra znao da njemu potčinjeni zatvorski stražari, među njima i osumnjičeni 54-godišnjak, fizički i psihički zlostavljaju ranjene zarobljenike hrvatske narodnosti, a nije preduzeo ništa da to spreči.

Četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika MUP Hrvatske su psihički I fizički zlostavljani, a od posledica zlostavljanja su 50 do 80 posto trajni invalidi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side