07.09.2018 Skoplje

Kurc pozvao Makedonce da podrže Dogovor sa Grčkom

Kurc pozvao Makedonce da podrže Dogovor sa Grčkom Foto: Beta / AP
Kancelar Austrije Sebastijan Kurc pozvao je danas u Skoplju građane Makedonije da masovno izađu na referendum i glasaju za Dogovor sa Grčkom i da tako trasiraju put u EU i NATO.

"Rešavanje pitanja imena je velika šansa za dinamiku Makedonije i celog regiona. Evropska unija će biti kompletna kada u nju bude integrsan celi region", rekao je Kurc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom. 

Premijer Austrije je rekao da je odluka o učestvovanju na referendumu odluka svakog građanina pojedinačno, ali je istakao da Austrija kao prijatelj Makedonije i aktivna članica EU, smatra da bi bilo veoma pozitivno da bude velika izlaznost i  da referendum ima pozitivan ishod. 

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Na pitanje kakva je njegova poruka "sestrinskoj partiji" opozicionom VMRO DPMNE, koji je protiv Dogovora, Kurc je rekao da je poruka ista kao i za sve građane Makdonije i balkaskih država – da imaju evropsku perspektuvu i da je iskoriste.

"Deo toga je i rešenje spora Makedonije sa Grčkom oko imena", rekao je kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je istakao da je poseta kancelara Austrije snažna poruka i podsticaj pred referendum na kojem će građani izabrati budućnost i dati glas za odobravanje Dogovra sa Grčkom, kojim se garantuje mesto Makedonije u EU. 

On je rekao da očekuje, nakon što Makdonija promeni ime u Severna Makedonija i to garantuje ustavnim promenama, da će Dogovor biti ratifikovan i u grčkom parlamentu.

"To je dobro i za Makedoniju, i za Grčku, i za ceo region", rekaoa je makedonski premijer Zaev.

 

Mickoski ponovio da je VMRO za EU i NATO, ali protiv Dogovora sa Grčkom

Lider VMRO DPME Hristijan Mickoski ponovio je danas kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu stav najveće opzicione partije u Makedoniji da je za EU i NATO, ali protiv Dogovora sa Grčkom o imenu.Na sastanku sa austrijskim kancelarom Mickoski je, kako je saopština njegova stranka, istakao da za VMRO DPMNE ostaje neprihvatljiv Dogovor sa Grčkom, koji makedonsku "državu dodatno stavlja u nezavidnu situaciju".

Istovremeno Mickoski je rekao da članstvo u EU i NATO predstavlja strateški državni interes Makedonije i da je VMRO DPMNE otvorena za dalju saradnju sa "sestrinskom" Narodnom partijom Sebastijana Kurca u okviru Evropske narodne partije.

"Celokupan proces pregovranja se odvijao netransparentno i opozicija nije bila konsultovana, a sam dogovor ne odražava državne i nacionalne interese Republike Makedonije", rekao je lider VMRO DPMNE austrijskom kancelaru.

Sebastijan Kurc je prethodno, nakon sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, pozvao građane Makedonije da masovno izađu na referendum i glasaju za Dogovor sa Grčkom i da tako trasiraju put u EU i NATO.

Na pitanje kakva je njegova poruka "sestrinskoj partiji" VMRO DPMNE, koja je protiv Dogovora, Kurc je rekao da je poruka ista kao i za sve građane Makedonije i balkaskih država – da imaju evropsku perspektuvu i da je iskoriste.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Genralni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče u Skoplju da je "čista iluzija" da može da se odbaci dogovro sa Grčkom i da Makdonija uđe u NATO.

"Znam da neki misle da mogu na referendumu da kažu 'ne' i da uđu u NATO, ali ne postoji takva mogućnost",  rekao je Stoltenberg.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side