Lideri Zadnog Balkana posetili Drač, nastavljeni sastanci o inicijativi mali Šengen
21.12.2019 Skoplje

Lideri Zadnog Balkana posetili Drač, nastavljeni sastanci o inicijativi mali Šengen

Lideri Zadnog Balkana posetili Drač, nastavljeni sastanci o inicijativi mali Šengen Foto: Beta, AP / Hektor Pustina
Premijeri Severne Makedonije i Albanije i predsednici Srbije i Crne Gore posetili su jutros albanski primorski grad Drač koji je teško pogodjen nedavnim razornim zemljotresom u Albaniji i najavili saradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa i vanrednih situacija.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev i predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar  Vučić i Milo Djukanović su u Drač došli u znak solidarnosti sa gradjanima Albanije i da pruže duhovnu podršku žiteljima gradova i naselja koja su nastradala u  tom zemljotresu.

Oni su se u Draču sreli sa delom porodica koje obnavljaju kuće posle tragične katastrofe i potvrdili su spremnost da produže sa podrškom i pomoći za oporavak od zemljotresa.

Lideri Zapadnog Balkana, danas su nastavili sastanke u okviru inicijative o produbljivanju saradnje u regionu. Trojici lidera Vučiću, Rami i Zaevu danas se pridružio i predsednik Crne Gore Milo Djukanović.

Ova poseta Draču je, kako se ističe, najava zajedničke saradnje u borbi sa prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama, koja će biti uključena kao još jedna oblast neposredne i bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana, u dokumentu za intenzivniju integraciju regiona koji će danas biti usvojen u Tirani.

Kako se prenosi na Instagram nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića  "budućnostsrbije" i jutros su u Tirani organizovane demonstracije u organizaciji Aljbina Kurtija "protiv Vučića i Mini Šengena".

Na jučerašnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani u okviru inicijative "mali Šengen", nastavljen je razgovor o uklanjanju barijera za slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi. Sastancima trojice lidera danas se pridružio i crnogorski predsednik Milo Djukanović.

Zvaničnici će se kasnije sastati sa predstavnicima medjunarodnih organizacija i institucija.

U saopštenju iz Skoplja podseća se da je Severna Makedonija bila jedna od zemalja koja je odmah uputila stručne ekipe u prvu pomoć i spasavanje, koje su sa specijalizivanom tehničkom opremom i psima tragačima, učestvovali u akcijama izvalačenja nastradalih u Draču, kao i u saniranju šteta od katastrofalnog zemljotresa. Vlada Severne Makedonije je, dodaje se, odmah izdvojila šest miliona denara kao prvu finasijsku podršku Albaniji u saniranju posledica zemljotresa.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side