Milanović i Grabar Kitarović pozvali birače u drugi krug, izbore porede s ratom
23.12.2019 Zagreb

Milanović i Grabar Kitarović pozvali birače u drugi krug, izbore porede s ratom

Milanović i Grabar Kitarović pozvali birače u drugi krug, izbore porede s ratom Foto: Beta / AP
Kandidat Socijaldemokratske partije za predsednika Hrvatske i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je u nedelju uveče da ide u drugi krug izbora, ali u civilizovanu izbornu utakmicu, a ne u rat, jer su ratovi gotovi.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je sve one koji je nisu podržali u prvom, da je podrže u drugom krugu i poručila da je zajedništvo bilo kuljuč uspeha u ratu i da je ono ključ uspeha u miru.

U govoru pred pristalicama u njegovom izbornom štabu, Milanović je rekao da želi da Hrvatska postane solidarna zajednica svih građana koji u njoj žive.

"Svih koji su možda različiti, ali jednaki. Želim zemlju jednakih", poručio je Milanović. On je naveo da u drugom krugu ide u "sportsku utakmicu".

                                                                                                            Foto: Beta / AP

"Neka bolji pobedi, verujem da sam taj bolji ja", rekao je bivši premijer vlade levog centra koji je realtivni pobednik predsedničih izbora u Hrvatskoj.

Milanović je pozvao sve građane da mu daju glas u drugom krugu, odnosno "mali komad vere bez kojeg ne postoji" i dodao da se u Hrvatskoj u kojoj je on predsednik niko neće osećati kao građanin drugog reda.

"Kada budem predsednik, prestaje svaka moja lojalnost prema svemu drugom osim prema hrvatskom Ustavu. To je moja država, ali država nisam ja", kazao je Milanović.

 

Grabar Kitarović: Ovo je bilo deset na jednu

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, sve koji nisu glasali za nju u prvom krugu pozvala je da je podrže u drugom.

"Ovo je bila bitka deset na jednu, a imala sam i jakog kandidata na svom političkom spektru, za razliku od Zorana Milanovića. Sada se svi moramo skupiti i idemo u pobedu", rekla je Grabar Kitarović u svom izbornom štabu, prekidana skandiranjem "Pobeda, pobeda" i "Hrvatska, Hrvatska".

Ona je ocenila da je "zajedništvo bilo ključ uspeha u ratu" i da je ono "ključ uspeha i u miru".

"Tražim vaše poverenje i glas u drugom krugu. Pozivam sve vas od Slavonije do Dalmacije da izađete na izbore i da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku", kazala je predsednica Hrvatske pred svojim pristalicama u Zagrebu.

Kandidat desnice, pevač Miroslav Škoro izjavio je da su predsednički izbori bili referendum na kojem je dve trećine birača pokazalo da nije zadovoljno aktuelnom vlašću.

"Naš slogan da ćemo vratiti Hrvatsku narodu neće umreti večeras, on će živeti i dalje", rekao je Škoro u svom izbornom štabu i najavio da će učestvovati na parlamentranim izborima sledeće godine.

Prema podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađenih 99,53 odsto biračkih mesta, Milanović i Grabar Kitarović ušli su u drugi krug izbora koji će biti održan 5. januara. Milanović je osvojio 29,55 odsto, a Grabar-Kitarović 26,65 odsto. Škoro je treći s 24,43 odsto.

Značajniji broj glasova osvojili su i nezavisni kandidati, evroparlamentarac Mislav Kolakušić koji je dobio 5,87 odsto i režiser Dario Juričan - 4,61 odsto.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side