20.07.2018 Sarajevo

Ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH najoštrije osudila govor mržnje

Ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH najoštrije osudila govor mržnje Foto: pixabay
Ministarka za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je najoštrije osudila govor mržnje i sve ostale oblike delovanja motivisane mržnjom na prostoru BiH.

Ona je navela da su poslednjih dana u javnom i informativnom prostoru BiH učestale pojave, ali i aktivnosti koje imaju karakter govora mržnje ili ispoljavanja mržnje.

Borovac je istakla da je evidentirano više napada na verske objekte i službenike, kao što je napad na Crkvu rođenja Presvete Bogorodice u Čekrčićima u Visokom, napad na pokrivenu ženu u Kiseljaku, kao i izjave političa na društvenim mrežama i informativnim medijima - TV emisija "Ćirilica", kojim se negira genocid u Srebrenici, vređaju i omaložavaju porodice bošnjačkih žrtava.

Ona je u saopštenju navela i ispisivanje antisemitskih poruka u zgradama u Sarajevu i Tuzli, kao i vređane verskih osećanja na najgrublji način.

Zabeleženi su i napadi na povratnike, kao i izjave i transparenti uvredljivog sadržaja na nedavnim sportskim događajima i manifestacijama, naglasila je Borovac.

"S obzirom na to da je BiH suočena s mnoštvom ekonomskih i razvojnih problema, veoma je važno da se na planu jačanja demokratskih pocesa, posebno u javnom i političkom govoru jača tolerancija, podržavaju procesi očuvanja mira, zagovara sprečavanje govora mržnje i širenje netrpeljivosti među svim narodima i manjinama koji žive na prostoru BiH", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH.

Ocenivši da je sloboda govora jedno od najvažnijih demokratskih prava koje prepoznaje Ustav BiH, Borovac je istakla da "sloboda govora ne može biti neograničena i bezuslovna".

Ona je pozvala na sprečavanje i osudu govora mržnje i stigmatizacije pojedinih društvenih grupa, naglašavajući da društva u kojima se toleriše pojava govora mržnje nisu zaštićena, slobodna i demokratska.

Borovac je navela i da snažno podržava aktivnosti nadležnih tužilaštava u BiH na rasvetljavanju svih navedenih događaja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side